TWYNSTRA GUDDE

De toekomst van de elektronische dienstverlening door de overheid

Diverse bestuurders van overheidsorganisaties zijn kritisch over de prestaties die tot op heden zijn behaald met de inzet van informatie- en communicatietechnologie bij het contact tussen de overheid en haar omgeving.

Dit blijkt uit interviews met diverse type overheidsorganisaties over de praktijk en hun ervaringen met e-government. De hype van informatie- en communicatietechnologie is voorbij, alle overheden hebben websites. De quick wins zijn gerealiseerd. Nu komt het aan op de taaie realisatie die vooral in de gemeentelijke organisatie tot verandering zal leiden. Deze uitdaging gaat gepaard met de thema's die de bestuurlijke agenda de komende jaren domineren, zoals administratieve lastendruk vermindering, verbetering van de dienstverlening, effectievere (authentieke) basisregistraties en professionalisering. Enkele succesvolle en in de praktijk positief gebleken factoren die daarbij kunnen ondersteunen zijn: bestuurlijke verankering van de plannen, bereidheid kennis te delen, oog voor cultuuraspecten, krachtig leiderschap en professionalisering in projectmatig werken.

De interviews zijn uitgevoerd door adviseurs van Twynstra Gudde en gebundeld in het boek 'E-government in beweging, Snapshots van de elektronische overheid' door drs. Jaap Berends en ir. Jacqueline Meerkerk van Twynstra Gudde.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Jaap Berends (tel. 033 4677375 of e-mail jbx@tg.nl) of ir. Jacqueline Meerkerk. (tel. 033 4677375 of e-mail jmk@tg.nl).

De Twynstra Group of Managers & Consultants is een multispecialistische management- en adviesorganisatie. Kernactiviteiten van de
Twynstra Group zijn het managen van en het adviseren bij gecompliceerde projecten en veranderingsprocessen. Daarbij staat de samenhang tussen human talent, informatie- en communicatietechnologie en infrastructurele en gebouwde omgeving centraal. Tot de Twynstra Group behoren Twynstra Gudde Management Consultants, Twynstra Gudde Corp Consultants, Twynstra Gudde Corporate Strategy and Finance, Twynstra Gudde Interim Management,
Twynstra Gudde Project Executives, Twynstra The Bridge en Twynstra Work Innovation.

De Twynstra Group heeft een alliantie met DEGW Twynstra en DEGW Ibérica.


---