Voedsel en Waren Autoriteit

Thais kippenvlees geen risico voor volksgezondheid in Nederland

Thais kippenvlees geen risico voor volksgezondheid in Nederland Iedereen kan gewoon kip of eieren blijven eten. Het vogelgriepvirus heeft via deze producten geen vat op de mens. Het Europese invoerverbod van Thaise kippen en kipproducten moet vooral voorkomen dat pluimvee in Europa besmet raakt met het vogelgriepvirus en is tevens een voorzorgmaatregel gericht op volksgezondheid.

Lopen consumenten kans op besmetting via voedsel? Voor consumenten is de kans op besmetting verwaarloosbaar klein. Dit virus heeft via voedsel geen vat op de mens.

Kun je nog eieren of kippenvlees eten?
Ja, dit type virus heeft via producten van kippen of eieren geen vat op mensen. Daarom kunnen ook producten waarin kippenvlees of eieren verwerkt zijn rustig worden gegeten.

Het blijft verstandig om kippenvlees goed te bakken of te koken totdat het vlees helemaal gaar is. Met hygiënische bereiding en het goed garen van vleesproducten voorkomt u ook dat u een besmetting met salmonella of een andere bacterie oploopt. Verder is het altijd al aan te raden om eieren goed te koken of te bakken en niet rauw te verwerken in toetjes of mayonaise.

Wat is vogelgriep?
Vogelgriep, aviaire influenza, wordt veroorzaakt door een virus en is vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het is bij deze dieren een snel verlopende ziekte met duidelijke ziekteverschijnselen is en leidt tot sterfte bij deze dieren.

Hoe raakt pluimvee besmet?
Besmetting van pluimvee kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of besmet materiaal, zoals mest of kratten. Soms zijn wilde (water)vogels virusdragers, zonder dat zij zelf zichtbaar ziek zijn. Hierdoor kan ongemerkt besmetting bij pluimvee plaatsvinden.