Voedsel en Waren Autoriteit
Thais kippenvlees geen risico voor volksgezondheid in Nederland
Thais kippenvlees geen risico voor volksgezondheid in Nederland
Iedereen kan gewoon kip of eieren blijven eten. Het vogelgriepvirus
heeft via deze producten geen vat op de mens. Het Europese
invoerverbod van Thaise kippen en kipproducten moet vooral voorkomen
dat pluimvee in Europa besmet raakt met het vogelgriepvirus en is
tevens een voorzorgmaatregel gericht op volksgezondheid.
Lopen consumenten kans op besmetting via voedsel?
Voor consumenten is de kans op besmetting verwaarloosbaar klein. Dit
virus heeft via voedsel geen vat op de mens.
Kun je nog eieren of kippenvlees eten?
Ja, dit type virus heeft via producten van kippen of eieren geen vat
op mensen. Daarom kunnen ook producten waarin kippenvlees of eieren
verwerkt zijn rustig worden gegeten.
Het blijft verstandig om kippenvlees goed te bakken of te koken totdat
het vlees helemaal gaar is. Met hygiënische bereiding en het goed
garen van vleesproducten voorkomt u ook dat u een besmetting met
salmonella of een andere bacterie oploopt. Verder is het altijd al aan
te raden om eieren goed te koken of te bakken en niet rauw te
verwerken in toetjes of mayonaise.
Wat is vogelgriep?
Vogelgriep, aviaire influenza, wordt veroorzaakt door een virus en is
vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het is bij deze
dieren een snel verlopende ziekte met duidelijke ziekteverschijnselen
is en leidt tot sterfte bij deze dieren.
Hoe raakt pluimvee besmet?
Besmetting van pluimvee kan plaatsvinden via direct contact met zieke
dieren of besmet materiaal, zoals mest of kratten. Soms zijn wilde
(water)vogels virusdragers, zonder dat zij zelf zichtbaar ziek zijn.
Hierdoor kan ongemerkt besmetting bij pluimvee plaatsvinden.