Gemeente Tilburg

20-1-2004 Tilburg speelstad voor WK voetbal 2005 onder de 20 jaar "Tilburg perfecte speelstad mede door vele nevenactiviteiten

In juni 2005 zullen in Tilburg negen wedstrijden gespeeld worden voor het Wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder de 20 jaar. Het Nederlands elftal zal tenminste één wedstrijd in Tilburg spelen en zeker een kwartfinale wordt ook in het Willem II stadion gespeeld. Vanmiddag heeft de KNVB bekend gemaakt dat Tilburg is aangewezen als speelstad voor het Wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder 20 jaar in 2005, dat in Nederland wordt gespeeld.

Tilburg is blij met de aanwijzing. Sportwethouder L. Visschers: "Samen met Willem II hebben we er hard voor gewerkt om hiervoor in aanmerking te komen, omdat het een evenement is dat precies past bij Tilburg. Wij hebben ervaring met grote evenementen, kijk maar naar de Tilburgse Kermis en Festival Mundial. We zijn in staat het Tilburgs deel van het toernooi tot stand te brengen en we gaan bovendien veel 'side events' organiseren. Samen met partner Willem II zullen we er alles aan doen om dit tot een groot voetbalfeest te maken, zowel in als buiten het stadion. De professionaliteit van de club en de faciliteiten van het stadion vormen daarbij een goede basis voor succes.

Aansluiting bij andere activiteiten De KNVB en Tilburg verwachten zo'n 40.000 tot 55.000 bezoekers te trekken naar het Willem II stadion. Willem II is trots zo'n belangrijk toernooi binnen haar stadion te krijgen. Jeugdvoetbal staat in de toekomst centraal bij Willem II en het WK onder 20 jaar is natuurlijk een prima promotie voor de club, aldus de directeur van Willem II, Alex de Coninck. De wedstrijden worden aangeboden voor relatief lage toegangsprijzen. De wedstrijden tot en met de achtste finales worden aangeboden in een combinatie van twee wedstrijden op één avond voor één toegangsprijs. Op veel plekken in de stad zal merkbaar zijn dat een deel van het WK zich hier afspeelt. Rondom het evenement zullen diverse voetbalactiviteiten worden georganiseerd waarbij de gedachten uitgaan naar: een Pannavoetbaltoernooi, een G-voetbaltoernooi, schoolactiviteiten, verenigingsprojecten, een voetbalevenement in het ijssportcentrum en een congres. Daarnaast zal de stad oranje en rood-wit-blauw gekleurd zijn en wordt op diverse manieren aansluiting gezocht bij reeds bestaande evenementen zoals Festival Mundial.

Unanieme steun De gemeente Tilburg en BVO Willem II hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld voor dit op één na grootste voetbalevenement van de FIFA (wereldvoetbalbond). De KNVB organiseert het toernooi in zes steden. Willem II en de Gemeente Tilburg waren reeds eind 2002 gestart met de lobby om een aantal wedstrijden van dit WK naar Tilburg te halen. Wethouder Visschers voerde namens Tilburg de onderhandelingen en wist zich daarbij unaniem gesteund door het college en de raad. Tilburg had in zijn bod geen financiële vergoeding geboden aan de KNVB, maar had een garantstelling afgegeven op de ticketverkoop. Tilburg heeft zich gepresenteerd als een stad die met de nodige slagvaardigheid en door samenwerking met vele partners, zoals het Festival Mundial, in staat is om het evenement die uitstraling te geven die het verdient en daar innovatieve elementen aan toe te voegen. Veel organisaties en personen uit Tilburg hebben zich reeds spontaan aangemeld om te participeren in dit project. Wethouder Visschers: "Het gemeentebestuur waardeert dit enthousiasme enorm en heeft hierdoor des te meer vertrouwen op een succesvolle organisatie. We danken dan ook iedereen die een bijdrage heeft geleverd tijdens het lobbytraject, niet in de laatste plaats het team dat de kandidaatstelling met zoveel succes heeft verzorgd."

Meer informatie: Sportbedrijf Tilburg, Frank Molkenboer; 06 20432790