Socialistische Partij

Hoogleraar acht dubbele pet SADC bewezen

De SP vindt dat de provincie het SADC moet ontbinden, of er in ieder geval uit stappen. In het SADC (Schiphol Area Development Company) hebben overheden zitting naast een deel van het bedrijfsleven. Het argument van de SP: de overheid heeft in het SADC een dubbele pet op, ze geven vergunningen uit, en tegelijkertijd delen ze in de winst. Eerder heeft de SP over deze praktijk schriftelijke vragen gesteld. De provincie achtte hetgeen SP aankaartte, onzin. Er was geen sprake van belangenverstrengeling. Maar inmiddels heeft ook een hoogleraar publiek/private samenwerking zich in negatieve zin uitgelaten over de SADC-constructie. De SP heeft de zaak dus opnieuw aangezwengeld bij Gedeputeerde Staten.

In het Haarlems Dagblad van 20 januari 2004 stond een groot artikel over het SADC, oftewel de Schiphol Area Development Company, waarin ook de provincie vertegenwoordigd is. In dit artikel stelt Mark van Twist, hoogleraar publiek/private samenwerking aan de Katholieke Universiteit Nijmegen over het SADC: moet als overheid de indruk dat je oneigenlijk omgaat met je bevoegdheden, altijd vermijden. In dat opzicht is het buitengewoon onhandig dat de provincie en de twee gemeenten participeren in de SADC. Immers, ten minste in theorie, zegt Van Twist, kan er () een conflict of interest ontstaan tussen de provincie en gemeente in de rol van plannenmaker, vergunningverlener en regelgever en die van de provincie en gemeente in de rol van ontwikkelaar en commercieel belanghebbende in een onderneming, die erop gericht is bedrijventerreinen in de omgeving Schiphol te exploiteren. Van Twist vraagt zich af of de huidige constructie op de lange duur wel haalbaar is en moet blijven voortbestaan. Hij oppert vervolgens diverse varianten zoals bepaalde contractvormen waarbij afspraken worden gemaakt over het delen van de winst die wordt gerealiseerd bij de ontwikkeling van projecten. In dat geval, zegt Van Twist, heb je minder de schijn van belangenverstrengeling.

De SP heeft eerder via schriftelijke vragen de dubbele pet die de provincie op heeft in het SADC, aangekaart. (zie elders pagina) Gedeputeerde Staten heeft de dubbele pet toen in antwoord op de SP-vragen met klem ontkend. Daar was geen sprake van, in de praktijk. Echter, nu horen we van een kenner en een buitenstaander dat het SADC een enorm onhandige constructie is, waar altijd iets van belangenverstrengeling aan kleeft, omdat de constructie de schijn ervan vanzelf in zich bergt. Kortom, de hoogste tijd om de provincie nog eens te vragen of ze inmiddels wel bereid zijn iets aan de SADC-constructie te doen en naar de door Mark van Twist genoemde varianten te kijken. De SP heeft goede hoop, immers schone handen is voor een overheidsorgaan van levensbelang, wil je geloofwaardig blijven.