Provincie Overijssel

Provincie treedt op tegen illegale bedrijfsactiviteiten

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben staalconstructiebedrijf Van Merksteijn te Almelo een dwangsom en bestuursdwang opgelegd voor het overtreden van de verleende milieuvergunning. De dwangsom, met een maximum van EUR 200.000, is het bedrijf verschuldigd als de werkzaamheden niet binnen de in de milieuvergunning aangegeven werktijden worden verricht.

Daarnaast hebben GS besloten om het staalconstructiebedrijf bestuursdwang op te leggen voor de onvergunde uitbreiding van bedrijfsactiviteiten en de daardoor ontstane extra geluidsemissie. Binnen zes weken moet Van Merksteijn de niet vergunde activiteiten ongedaan maken en werken volgens de vergunning. Indien hier geen gehoor aan wordt gegeven, zal de provincie de dwangsom innen en de productielijnen op kosten van het bedrijf stilleggen.

Klachten

Klachten van omwonenden over geluidsoverlast in augustus 2003 waren voor de provincie aanleiding om het staalconstructiebedrijf Van Merksteijn te controleren. Tijdens deze controle bleek dat de toegestane werktijden waren verruimd en dat het bedrijf drie illegale productielijnen in werking had. Voor deze uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten is bij de provincie nog geen officiële vergunning aangevraagd. Wel heeft het bedrijf een concept-aanvraag ingediend bij de provincie.

Aangezien op dit moment niet duidelijk is of de uitbreiding van de activiteiten vergunbaar is en welke extra voorzieningen noodzakelijk zijn om overlast te voorkomen, hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel besloten handhavend op te treden. Het bedrijf heeft in november en december 2003 de tijd gehad om op het voornemen te reageren.

Zodra sprake is van een definitieve en volledige vergunningaanvraag kunnen Gedeputeerde Staten, op grond van geldende wetgeving, een nieuwe afweging maken of legalisatie een optie is.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel