Nieuw-Vlaamse Alliantie


Robert S. bedient vooral zichzelf (27/01/04)

Robert Stevaert pleit voor de afschaffing van de gemeentelijke belasting op tewerkstelling. Gelijk heeft hij, dit is een archaïsche belasting. De voorzitter vergeet evenwel te vermelden dat vooral socialistische gemeentebesturen zo conservatief zijn dat ze de tewerkstelling nog belasten. De overgrote meerderheid van de Vlaamse gemeentebesturen verwees deze belasting al lang naar de prullenmand. De N-VA gaat verder en wil alle gemeentelijke belastingen op ondernemingen vervangen door één overzichtelijke bedrijfsbelasting. Belastingen die verwaarloosbare bedragen opleveren en enkel zorgen voor meer papierwerk moeten onmiddellijk afgeschaft worden.

De belasting op tewerkstelling bestaat in nog slechts een vijftiental gemeenten en brengt nog slechts 800.000 euro op. Daarentegen zorgt de belasting voor veel rompslomp voor de bedrijven en staat ze haaks op de wens om meer jobs te creëren. Stevaert stelt echter voor om het inkomstenverlies van de betrokken gemeenten te compenseren via het Gemeentefonds. Aangezien het vooral socialistische gemeentebesturen zijn die de belasting nog heffen, bedient Stevaert dus de eigen partij op kosten van de belastingbetaler.

Daarenboven moet Stevaert voor eigen deur vegen want het blijken ook vooral de socialistische gemeentebesturen te zijn die de afgelopen jaren de gemeentebelastingen verhoogden.

De N-VA is consequent en wil een einde maken aan de wirwar van lokale belastingen die het ondernemen bemoeilijken. Nu belasten gemeenten op basis van de meest diverse en zotste grondslagen: op drijfkracht, op tewerkgesteld personeel, op GSM-masten, op huisvuil van bedrijven, zelfs op gebouwde onroerende goederen die tijdelijk vrijgesteld zijn van onroerende voorheffing. De N-VA pleit er voor om de gemeentebelastingen die vooral ondernemingen treffen af te schaffen en te vervangen door één algemene bedrijfsbelasting. Zo wordt de fiscale druk doorzichtiger en vermindert de papierberg.

In afwachting van een verlaging van de gemeentebelastingen moet gestreefd worden naar eenvormigheid in de regelgeving. Belastingen die verwaarloosbare bedragen opleveren, moeten onmiddellijk afgeschaft worden.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be