CDA

27-01-04
Onderwijsbijeenkomst in Hoogeveen met Maria van der Hoeven groot succes

Ruim 170 belangstellenden waren op deze CDA-bijeenkomst afgekomen. Er was een goede inleiding en discussie. Veiligheid binnen het onderwijs en de onderwijsachterstanden waren de belangrijkste onderwerpen.

Er is één harde toezegging gedaan, in het vervolg staan alle VMBO examenuitslagen op teletekst!

Gisteravond 26 januari jl. was onderwijs-minister Maria van der Hoeven in Hoogeveen. Ze kwam het gevoerde en het door haar gewenste onderwijsbeleid uitleggen.

De voorzitter van de CDA afdeling Hoogeveen, de heer Van Dijk, heette alle aanwezigen van harte welkom, waarna de minister het woord kreeg.

In de inleiding van de minister speelde met name de veiligheid in het onderwijs, als actueel thema, een grote rol. Ze vertelde dat ze in China op vakantie was toen ze hoorde van de vermoorde leraar Hans van Wieren. Ze was zich rot geschrokken, hoe is zoiets mogelijk in Nederland, vroeg ze zich hardop af.
Opvoeden van kinderen is en blijft wat de CDA-minister betreft een eerste verantwoordelijkheid van de ouders. Waarden en normen moeten al in het gezin worden bijgebracht. Het onderwijs moet en kan hierbij een aanvullende rol vervullen.
De komende maanden praat de minister met alle betrokkenen om tot een begin van de oplossing van het probleem te komen. De oplossing is volgens haar niet om leerlingen zomaar van school te kunnen sturen, wel wil ze nadenken over speciale onderwijsprojecten. Als voorbeeld werd onder andere het systeem van een time-out voor leerlingen aangehaald, waar sommige scholen al goede ervaringen hebben.

Een ander onderwerp wat de minister in haar inleiding uitgebreid aanhaalde, was de onderwijsachterstanden problematiek en de witte en zwarte scholen. Ze vond de belangrijkste reden voor het ontstaan van de zwarte en witte scholen liggen in de opbouw van de wijken. Hierin is te weinig gedifferentieerd waardoor je een onevenwichtige opbouw krijgt van de wijk. Het bestaan, of het negatieve toelatingsbeleid wat gevoerd zou worden door bijzondere scholen zou hier niet of nauwelijks een rol in spelen. Volgens de minister zit het overgrote deel van de allochtone leerlingen op een bijzondere school.

Na een korte pauze konden vanuit de zaal vragen worden gesteld. In het forum had inmiddels ook onderwijswethouder Sjoukje de Haan (CDA) plaatsgenomen. Zij kon meer inhoudelijk, of aanvullend reageren m.b.t. de Hoogeveense situatie.

De eerste vraag luidde: Hoe denkt het CDA en de minister over het nieuwe uitzettingsbeleid van minister Verdonk en de onrust die hierdoor op scholen kan ontstaan?
Het antwoord van de minister was dat Nederland wil een veilige haven wil bieden aan echte vluchtelingen die tijdelijk en soms voor altijd in Nederland moeten verblijven. Tegelijk moet je dan een streng maar rechtvaardig beleid voeren. Dat de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers onrust oplevert op scholen en buurten is ook duidelijk. Veel mensen zijn voor een streng asielbeleid, maar wanneer deze asielzoeker een gezicht krijgt wordt het anders. Toch is het nu nodig om daadwerkelijk keuzes te maken en een eind aan de onduidelijkheid te maken.

Andere vragenstellers maakten duidelijk dat naast de onderwijsachterstanden bij allochtonen, zeker in deze regio achterstanden zijn bij de autochtone bevolking. De minister was hier bekend mee en gaf aan dat er naar gekeken zal gaan worden, om een eerdere beleidswijziging terug te draaien. Zoals ook de schooldirecteur van De Palm in Nieuwlande aangaf, voldoet het aantal leerlingen in een achterstandpositie niet aan het minimale aantal, waardoor de school niet voor een bijdrage in aanmerking komt. De achterstanden blijven daardoor aanwezig.

Op de vraag of de minister en het CDA de vrijheid van richting en inrichting (art 23 grondwet) los wilde laten werd ontkennend geantwoord. De problemen worden hier niet door veroorzaakt en de vrije schoolkeuze van de ouders wordt als een groot goed ervaren. Ook hier doet het gezegde, je moet het kind niet met het badwater weggooien, opgeld.

Naast vragen was er ook een hartenkreet uit de zaal te horen. Het VMBO wordt als minderwaardig onderwijs gezien, wat geheel onterecht is. Deze leerlingen zetten zich net zo hard in voor hun diploma, als elke andere leerling. Het is dan ook erg vervelend en pijnlijk voor deze leerlingen dat bijvoorbeeld uitslagen van hun examens niet op teletekst worden vermeldt. De minister deed de harde toezegging dat ze ervoor zal zorgen dat dit in de toekomst niet meer voor zal komen.

Al met al waren er zoveel vragen dat ze onmogelijk allemaal beantwoord konden worden. Iedereen is in de gelegenheid gesteld de vragen op papier te zetten, zodat deze achteraf alsnog beantwoord zullen worden.

Met een opkomst van ruim 170 personen, een goede inleiding en daaropvolgende discussie, was de bijeenkomst een groot succes.