Ingezonden persbericht


Ingrijpende reorganisatie bij het Nederlandse Rode Kruis

Dinsdag 27 januari hebben directie en ondernemingsraad overeenstemming bereikt over de reorganisatie binnen het Nederlandse Rode Kruis. Daarnaast zijn twee van de drie vakorganisaties positief. 55 van de 330 volledige formatieplaatsen komen te vervallen. Maximaal 30 mensen worden boventallig verklaard; voor hen zal op 1 juli 2004 ontslag worden aangevraagd.

Ook het Nederlandse Rode Kruis ontkomt niet aan een herstructurering van de beroepsorganisatie. De beoogde inkrimping zal worden gerealiseerd door natuurlijk verloop, het niet verlengen van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en een pré-VUT regeling voor boventallige medewerkers van 60 jaar en ouder met een dienstverband van tenminste tien jaar. Helaas is dit niet voldoende en zullen maximaal 30 mensen boventallig moeten worden verklaard. Voor hen is een sociale begeleidingsregeling van toepassing die voorziet in de instelling van een mobiliteitsbureau, de inzet van een outplacementbureau en een beëindigingsvergoeding voor de medewerker die de organisatie moet verlaten.

Twee van de drie betrokken vakorganisaties zijn akkoord met het sociaal plan. De derde vakorganisaties heeft het plan voorgelegd aan de leden met het advies het goed te keuren.

Ieder personeelslid wordt medio februari individueel geïnformeerd. Het Nederlandse Rode Kruis zal echter pas per 1 juli 2004 ontslag aanvragen bij het CWI voor de boventallige medewerkers. Dit om deze medewerkers extra gelegenheid te geven zich te oriënteren op een nieuwe arbeidsplaats.

De reorganisatie is noodzakelijk omdat wordt voorzien dat de inkomsten vanaf 2004 zullen achterblijven bij de uitgaven. Het Nederlandse Rode Kruis wordt geconfronteerd met noodzakelijke extra uitgaven aan internationale hulpverlening, dalende structurele overheidsbijdragen, meer kosten door hogere kwaliteitseisen van het CBF en tegenvallende inkomsten uit nalatenschappen als gevolg van de beursmalaise.

De hulpverlening door de 34.000 Rode Kruisvrijwilligers in Nederland lijdt niet onder de reorganisatie. De enkele jaren geleden ingezette vernieuwing en verjonging van Het Nederlandse Rode Kruis wordt onverminderd voortgezet.