Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.


P E R S B E R I C H T


Apeldoorn, Oss, Gennep, 27 januari 2004


Onderwerp: verdachten snelkraken aangehouden.


Vijf jongemannen uit Oss (leeftijden 17 t/m 22 jaar) zijn vanmorgen in alle vroegte aangehouden als verdacht van meerdere snelkraken in de Achterhoek en
Limburg-Noord.

Naast de aanhoudingen zijn op meerdere plaatsen huiszoekingen verricht en heeft de politie onder meer een riotgun in beslag genomen.


De aanhoudingsactie vond plaats op verzoek van de politie Noord- en Oost-Gelderland en Limburg-Noord en beide regio's waren met een groot aantal rechercheurs in Oss aanwezig. De politie Brabant-Noord verleende hen assistentie en de verdachten worden ervan verdacht verleden jaar meerdere snelkraken in de Achterhoek en Limburg te hebben gepleegd.


De verdachten hadden het vooral voorzien op winkels en benzinestations waar zij in de nachtelijke uren met veel geweld binnen drongen en met sigaretten als buit er vandoor gingen. Voor de snelkraken maakten zij vaak gebruik van gestolen auto's.


Het Rechercheteam in de Achterhoek zag duidelijke overeenkomsten in de snelkraken in onder meer Winterswijk, Lichtenvoorde, Groenlo, Neede en Lochem en wist ook een dergelijke kraak in Gennep aan de lijst van misdrijven te linken. Sindsdien is de regio Limburg-Noord bij het onderzoek betrokken.


Bij de aanhoudingsactie van vandaag zijn ruim 80 politiemensen ingezet, ondersteund door Technische Recherche, speurhonden van de regiopolitie Limburg-Zuid en de Koninklijke Marechaussee Schiphol.


Bij de huiszoekingen werden op verschillende locaties in schuurtjes ingerichte hennepkwekerijen aangetroffen. Ongeveer 500 planten en apparatuur zijn in overleg met het Openbaar Ministerie direct vernietigd. De stroom hiervoor bleek illegaal te zijn afgetapt, waardoor energiemaatschappij Essent voor enkele duizenden euro's benadeeld is.


De aangehouden verdachten zijn naar diverse politiebureaus in den lande overgebracht en worden verhoord.
Het Rechercheteam sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen verricht worden.


Einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52


---- --