Gemeente Leeuwarden

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld.

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 t/m 60 jaar. Daarom wordt voor vrouwen van deze leeftijdsgroep het bevolkingsonderzoek georganiseerd.

Wie worden uitgenodigd?

Alle vrouwen van 30 t/m 60 jaar ontvangen eenmaal in de vijf jaar een uitnodiging van GGD Fryslân voor deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is van belang om baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden hebben meestal geen klachten.

Onderzoek

Het onderzoek gebeurt door middel van het zogenaamde uitstrijkje. Dit wordt gemaakt door uw huisarts of de assistente. Het uitstrijkje wordt in een laboratorium onder de microscoop onderzocht. Het laboratorium stuurt de uitslag naar uw huisarts. Die zorgt ervoor dat u op de afgesproken wijze de uitslag te horen krijgt.

De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u tussendoor klachten krijgt.

Het laten maken van een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor alle uitgenodigde vrouwen gratis.

Planning

De komende weken (januari en februari 2004) krijgen vrouwen geboren in 1958 en 1969 een brief van GGD Fryslân, waarin zij worden uitgenodigd mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Ontvangt u deze maanden géén uitnodiging, dan kunt u contact opnemen met onderstaand telefoonnummer.

Informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met de informatielijn bevolkingsonderzoek van GGD Fryslân: 058-233 43 64 (werkdagen van 9.00
-10.00 uur)

Zie ook de website van GGD Fryslân: www.ggdfryslan.nl