Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gereformeerde gemeente Rotterdam-Zuid verhuist naar Barendrecht Raad akkoord met verbeteringen aan 'Het Kruispunt'

BARENDRECHT (27 januari 2004) - Het Barendrechtse theater Het Kruispunt krijgt nieuwe, meer comfortabele stoelen en bovendien wordt het theater voorzien van een overdekt laad- en losperron, een zogenoemd 'dockshelter'. Dat heeft de Barendrechtse gemeenteraad gisteravond in meerderheid besloten. De nieuwe stoelen moeten er in oktober staan, de realisatie van het dockshelter duurt mogelijk iets langer. SGP/ChristenUnie en de PvdA waren tegen het plaatsen van nieuwe stoelen. Dezelfde fracties en D66 gingen niet akkoord met het overdekte laad- en losperron.

Theater Het Kruispunt bestaat dit jaar 10 jaar. ,,Met de nieuwe stoelen en het laad- en losperron kunnen we stellen dat de baby volwassen is geworden'', aldus verantwoordelijk wethouder Kees Silvis. Het dockshelter is nodig vanwege de ARBO-wetgeving en wordt gerealiseerd aan de zijde van de Barendrechtseweg. Alle opties met betrekking tot het project Centrumstudie blijven daarmee open en ook qua verkeersveiligheid vindt het college van burgemeester en wethouders dit de beste optie. Overigens gooide de CDA-fractie gisteravond tijdens de raadsvergadering een balletje op over de bestuurlijke toekomst van theater Het Kruispunt, dat nu een gemeentelijk theater is. Wethouder Kees Silvis beloofde daarop om in de tweede helft van dit jaar alle voor- en nadelen van een mogelijke verzelfstandiging nader uiteen te zetten.

Nieuwe kerk nabij Kilweg
In de raadsvergadering van gisteravond werd ook duidelijk dat de gereformeerde gemeente 'Rotterdam-Zuid' een nieuwe kerk mag bouwen nabij de Kilweg. Deze kerkgemeente heeft overwegend Barendrechtse leden en wil daarom graag naar Barendrecht verhuizen. De nieuwbouw zal verrijzen in de buurt van de toekomstige vestiging van het Walburg College en de nog te bouwen nieuwe sporthal. Daarbij wordt ook een gemeenschappelijk parkeerterrein (150 tot 200 plaatsen) gerealiseerd. De VVD-fractie benadrukte gisteravond dat de aanwezigheid van een kerk niet mag leiden tot beperkingen ten aanzien van het gebruik van de sporthal. Na die toezegging vanuit het college van b&w door wethouder Kees Silvis ging ook de VVD akkoord, waarmee het voorstel uiteindelijk door een ruime meerderheid werd aangenomen. Alleen de fracties van GroenLinks en D66 waren tegen. De nieuwe kerk moet over ongeveer 2 jaar klaar zijn.

Voorzieningen Gehandicapten & Wet Werk en Bijstand De gemeenteraad stemde unaniem in met het nieuwe beleid ten aanzien van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). In vergelijking tot het oude beleid is er een aantal in het oog springende wijzigingen in het nieuwe WVG-beleid. Zo wordt het vervoersgebied van Telemobiel uitgebreid van 3 naar 5 zones. Daartegenover staat echter een verlaging van de verhuiskostenvergoeding, invoering van inkomensgrenzen en eigen bijdragen en bovendien wordt de vervoerskostenvergoeding voortaan alleen nog bij hoge uitzondering toegekend. Alle fracties konden zich vinden in de wijzigingen, maar tegelijkertijd spreken ze wel van een 'versobering'. Wethouder Peter van Vugt was het daar mee eens, maar hij benadrukte nogmaals dat het voorzieningenniveau voor gehandicapten op een zeer aanvaardbaar niveau blijft. Behalve het nieuwe WVG-beleid werd ook het Beleids- en visieplan Wet Werk en Bijstand door de gemeenteraad unaniem aangenomen. De PvdA kwam nog wel met een motie om een premieregeling te ontwerpen voor mensen die door omstandigheden naast de nieuwe langdurigheidstoeslag grijpen. Het college van b&w voelde daar bij monde van wethouder Van Vugt echter niets voor en datzelfde gold ook voor de rest van de gemeenteraad.

Overige punten uit de gemeenteraad
Verder heeft de gemeenteraad unaniem akkoord gegeven op het bestemmingsplan 'Jan Gerritsenpolder en omstreken'. Ook werd gisteravond bekend dat de onderzoekscommissie het onderzoek naar de gevolgde procedure bij de opwaardering en herstructurering van Camping De Oude Maas en Marina Barendrecht heeft geaccepteerd. Het onderzoek omvat toetsing van de gevolgde procedures ten aanzien van de privatisering van de camping en de realisatie van de chalets. Er wordt gestart met een dossieronderzoek. Daarna wordt bezien of er nog personen gehoord moeten worden en of er nog nader onderzoek nodig is. De commissie zal pogen in april een (tussen)rapportage aan de gemeenteraad aan te bieden. De onderzoekscommissie bestaat overigens uit zes leden van de gemeenteraad, onder voorzitterschap van PvdA'er Marinus de Graaf. De meerderheid van de gemeenteraad gaf gisteravond nogmaals aan dat men eerst de conclusies uit het onderzoek wil afwachten alvorens er inhoudelijk nader wordt gesproken over de opwaardering en herstructurering van Camping De Oude Maas.

Noot voor de pers,