Time : 12:04:35 PM
Date : Tuesday, January 27, 2004
Sender Name: Fedichem

Nieuw EU-beleid inzake chemische stoffen (REACH): Belgische industrie in de gevarenzone

Brussel, 27 januari 2004 - De Europese Commissie heeft onlangs een ontwerp van verordening betreffende de Registratie, Evaluatie en Autorisatie van CHemische Stoffen (REACH) goedgekeurd. Deze nieuwe regelgeving behelst een compleet nieuw beleid inzake chemische stoffen in de Europese Unie. Verschillende impactstudies, zowel Europese als nationale (voor Duitsland, Frankrijk en Italië), hebben reeds uitgewezen dat de gevolgen hiervan voor alle industriesectoren zwaar om dragen zullen zijn. Dit geldt zeker voor België, gekenmerkt door zijn sterk exportgerichte (chemische) industrie en talrijke KMO's. Om de gevolgen van REACH voor België in kaart te brengen, heeft Fedichem, de federatie van de chemische industrie en lid van het VBO, een onafhankelijke studie laten uitvoeren.

De resultaten van deze studie, uitgevoerd door onderzoeksbureau Idea Consult, hebben het VBO en Fedichem vandaag voorgelegd aan minister Fientje Moerman en aan drie Belgische Europarlementsleden tijdens een drukbijgewoond lunchdebat. Zo toont de studie aan dat, alleen al voor de chemische industrie, de meerkosten van de extra tests en registraties van chemische stoffen 0,7 tot 0,9% van hun omzet of 155 tot 200 miljoen euro kunnen bedragen (of meer dan 40% van het mediaan nettoresultaat van de basischemie). Daar komen dan nog allerlei indirecte kosten bovenop, zoals de administratieve rompslomp die vooral op de chemie-KMO's zwaar zal wegen. REACH zal de mondiale concurrentiekracht van de Europese scheikundige industrie bijgevolg in sterke mate ondermijnen door de belemmering van investeringen in O&O. De gevolgen van REACH reiken echter nog verder. Ook de bedrijven die chemische stoffen gebruiken in hun productieproces (de zogenaamde downstream industrie) neemt REACH in het vizier. Zij zullen immers met minder en duurdere chemische stoffen moeten werken. Sommige van die stoffen geven bovendien specifieke eigenschappen aan eindproducten waardoor de zoektocht naar geschikte alternatieven bijzonder moeilijk zal worden. Concreet blijkt uit de Idea-studie dat liefst 30% van de chemische stoffen die onder REACH vallen uit de industriële productportfolio dreigt te verdwijnen.

In hun commentaar op deze onderzoeksresultaten maken het VBO en Fedichem duidelijk dat REACH voor de Belgische industrie een bron van grote ongerustheid is. "Wij onderschrijven ten volle de doelstellingen inzake gezondheid en milieu die ten grondslag liggen van REACH. Er is echter een duidelijke maar. De nieuwe wetgeving inzake chemische stoffen moet werkbaar zijn op het terrein en beter rekening houden met doelstellingen als de vrijwaring van het concurrentievermogen en de bevordering van innovatie. REACH mag niet op alle chemische stoffen slaan, maar moet focussen op die stoffen waarvoor een kans op blootstelling bestaat en die erkend zijn als potentieel gevaarlijk. Gebeurt dit niet, dan is de Belgische industrie met haar uitgesproken KMO-weefsel bedreigd in haar voortbestaan. Onze welvaart en jobs staan dus op het spel terwijl de Europese markten overspoeld zullen worden door afgewerkte producten afkomstig uit andere continenten en dit zonder echte verbetering voor onze gezondheid en leefmilieu", zo besluiten Luc Vansteenkiste, voorzitter van het VBO, en Jean-Marie Biot, afgevaardigd bestuurder van Fedichem.

Voor bijkomende info:

Birgit Fremault (VBO), 02 515 08 51, bf@vbo-feb.be Claude Klein, 02 238 97 37, cklein@fedichem.be
Daniel Verbist, 02 238 97 86, 0496 59 36 14, dverbist@fedichem.be Dirk Clotman, 02 238 98 19, 0496 59 36 22, dclotman@fedichem.be