Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging



---

Nieuws

---

07-11-03 / Persbericht : Zorgvernieuwingsprijs naar Asielzoekerscentrum Crailo

Van de 90 projecten, ingezonden door verpleegkundigen en verzorgenden, is het PIT-project door de jury beoordeeld als het meest vernieuwend en verrassend en met veelbelovende resultaten. De jury kende aan twee andere projecten een eervolle vermelding toe. Dit zijn Salon de Marne, een verzorgingssalon voor dak- en thuislozen van Thuiszorg Groningen en Mobiel Prostitutieteam, SOA-preventie en zorgverlening op locatie van GGD Regio Stedendriehoek.

Het PIT-project betreft het opzetten en uitvoeren van psychiatrisch intensieve thuiszorg voor asielzoekers met een psychiatrische stoornis. Doel van het project is het beperken van overlast binnen het AZC om zo gedwongen overplaatsing of opname in een psychiatrisch ziekenhuis te voorkomen. PIT-verpleegkundigen bezoeken de bewoners met psychiatrische problematiek thuis en ondersteunen hen bij dagelijkse activiteiten, lichamelijke hygiëne en inname van medicatie. Daarnaast komen de bewoners wekelijks bij elkaar voor een informeel groepsgesprek. Dit haalt hen uit hun isolement en geeft ze iets om naar uit te kijken. De resultaten zijn opzienbarend. De crisisdienst van de Riagg hoeft nog maar éénmaal in de 4 à 5 maanden te komen in plaats van 4 of 5 keer in de maand. Voor de asielzoeker zelf betekent het dat hij niet meer het hele land door gaat via gedwongen overplaatsingen, praktische hulp krijgt en een aanspreekpunt heeft.

De jury is van mening dat het PIT-project een zeer waardevolle bijdrage levert aan de behandeling van asielzoekers met een psychiatrische stoornis. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid zetten verpleegkundigen zich in voor een politiek heikel vraagstuk waarbij zij de volledige verantwoordelijkheid nemen voor het initiatief, de regie en de uitvoering van het project. De effecten van het initiatief zijn goed meetbaar en zeer positief. Het project leent zich goed voor verdere verspreiding onder overige asielzoekerscentra.

De Jan Bastiaanse Prijs is ingesteld door het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee dat in de dagelijkse zorgpraktijk wordt uitgevoerd. De prijs is ingesteld in 1998 ter nagedachtenis aan Jan Bastiaanse, die als eerste directeur van het huidige LEVV een voorvechter was van zorgvernieuwing. Verbeteringen op de werkvloer zouden, zo propageerde hij, zowel de zorg voor de patiënten als de positie van verpleegkundigen en verzorgenden ten goede komen.

Nadere informatie: mw. M. Bennema, projectmedewerker LEVV, tel. 06 18 07 72 13 ; e-mail m.bennema@levv.nl.