FNV BONDGENOTEN


Werkgevers geven loonsverhogingen buiten centraal akkoord en CAO om

Van tenminste twee schoonmaakbedrijven met samen meer dan 20.000 werknemers is bekend dat zij zelf loonsverhogingen uitdelen in strijd met het centraal akkoord.Een derde bedrijf met ruim 5.000 werknemers kende een resultaat gebonden loonsverhoging toe, die weliswaar niet in strijd is met de het centraal akkoord maar wel met de voor de sector geldende CAO.

Het gaat om schoonmaakbedrijven waarvoor onlangs geheel in lijn met het centraal akkoord een nieuwe CAO zonder loonsverhoging tot stand kwam. Een groot deel van het hogere personeel valt echter niet onder de werkingssfeer van deze CAO. Werkgevers die zich jegens het CAO personeel wel gehouden achten aan het centraal akkoord blijken voor het hogere personeel een andere moraal op na te houden.

'Zo worden de druiven wel erg zuur voor onze leden' aldus een teleurgestelde CAO onderhandelaar Stam.'Het is niet uit te leggen aan schoonmakers .die toch al tot de laagst betaalden behoren - dat zij de buikriem moeten aanhalen, terwijl beter betaalden in hetzelfde bedrijf wel meer krijgen. Zo langzamerhand kan ik geen ander antwoord meer bedenken dan werkgevers bedriegers zijn'.

Bij Hago Nederland krijgen de niet CAO medewerkers een loonsverhoging overeenkomstig de prijsindex voor consumenten van 2%. Bij GOM schoonhouden krijgt men 3% eenmalig. CSU keerde een resultaatgebonden eenmalige verhoging van 1,75% toe. De afspraken over de arbeidsvoorwaarden voor het hoger personeel worden gemaakt met de OR. Opgeteld gaat het bij Hago en GOM om ruim duizend medewerkers die in 2004 zeker zijn van een loonsverhoging. Stam sluit niet uit dat ook andere grote schoonmaakbedrijven het niet zo nauw nemen met het centraal akkoord.

Nadere informatie:

Eddy Stam, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten,

0521-593920/06-51406011

27 jan 04 13:54