Gemeente Uithoorn

Vliegincident boven de legmeer

Maandagochtend 26 januari kwam bij de afdeling Veiligheid Vergunningen en Handhaving van de gemeente een melding binnen over een incident boven De Legmeer. Een inwoner van deze wijk meldde dat hij zondagmiddag 25 januari rond 14.00 uur een vliegtuig zag overkomen met een brandende motor. Enige momenten na deze constatering was er een zeer luide knal te horen. Deze waarnemingen zijn door diverse andere bronnen bevestigd. Reden genoeg voor de afdeling om op onderzoek uit te gaan. Uit informatie van Schiphol blijkt het volgende.

Inderdaad heeft zich zondag rond 14.00 uur een incident voorgedaan. Bij een airbus A300 bleek één van de motoren plotseling te stoppen. Een dergelijk abrupte stop van de motor gaat vaak gepaard met een steekvlam en een harde knal. Dit is ook duidelijk waargenomen door een aantal inwoners van De Legmeer en het Burgemeester Kootpark.

Direct nadat het incident zich had voorgedaan bleek er feitelijk niet zoveel meer aan de hand. De motor deed het natuurlijk niet meer, maar er was gelukkig geen sprake van brand aan boord. Ook was er geen risico dat het vliegtuig zou neerstorten. Een airbus A300 kan namelijk prima op één motor vliegen. Vanzelfsprekend werd wel besloten om terug te keren naar Schiphol. Hierbij werd door de piloot een zogeheten VOS 1 alarm afgegeven. Dit is de laagste alarmvorm in een reeks van VOS 1 t/m VOS 7. Bij een VOS 1 alarm staat er alleen een brandweerwagen bij de baan waar het vliegtuig gaat landen. Er is van die brandweerauto geen gebruik gemaakt. Ook is er geen brandstof geloosd.