De Unie


Textiel- en Confectie-industrie: Samenvoeging CAO'

27 januari 2004 - Er zijn op dit moment twee aparte CAO'en in de sector Textiel- en Confectieindustrie. Tijdens de laatste CAO-onderhandelingen is de afspraak gemaakt, dat het Georganiseerd Overleg een nader onderzoek zal doen naar de mogelijkheid om beide CAO'en op termijn in elkaar te schuiven, dus te komen tot één CAO voor de Textiel- en Confectie-industrie.

Werkgroep
In het tweede halfjaar 2003 is een werkgroep, bestaande uit bestuursleden zowel vanuit de werknemers- als werkgeversgeledingen uit beide Vakraden, tot de conclusie gekomen, dat integratie van beide CAO'en zeer zeker mogelijk is. Uitgangspunt is dat er ten gevolge het ineenschuiven van beide CAO'en sprake zal zijn van een evenwichtig en gelijkwaardig arbeidsvoorwaardenpakket, zowel voor werknemers, die nu vallen onder de CAO Textielindustrie als de werknemers, die nu vallen onder de CAO Confectie-industrie.

Eerste aanzet
Dit betekent in praktische zin, dat bij de komende CAO-onderhandelingen in de Confectieindustrie (de looptijd van deze CAO eindigt op 1 mei 2004) een eerste aanzet gegeven zal worden tot harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. De achterbanraadpleging zal op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Voor de Textielindustrie zal dit overleg in 2005 plaatsvinden, omdat in deze sector de nu geldende CAO doorloopt tot 1 mei 2005. Zodra er concrete ontwikkelingen zijn of komen, zult u nader van ons vernemen.

John Kapteijn en John van Berlo
Landelijke bestuurders Confectie- en Textielindustrie

dinsdag, 27 januari 2004