Gemeente De Ronde Venen

Aanpak onrechtmatig wonen gemeente De Ronde Venen 27-01-2004

Omdat de handhaving van veiligheid en leefbaarheid in De Ronde Venen een hoge prioriteit heeft, wil de gemeente zich primair richten op de veiligheids- en leefbaarheidsaspecten die bij onrechtmatig wonen in het geding zijn. Dit betekent dat de gemeente zich in eerste instantie met name zal richten op de aanpak van illegale kamerverhuur c.q. beddenverhuur, waarbij sprake is van ernstig gevaar en ernstige overlast.

Om de mogelijkheden vast te leggen, is een notitie Aanpak onrechtmatig wonen door middel van handhavingopgesteld. Onrechtmatig wonen is een verzamelbegrip van situaties waarbij een woning of een bouwwerk bewoond en/of gebruikt wordt in strijd met de geldende regels. Daaronder vallen onder meer illegale kamer- en beddenverhuur, permanente bewoning van een vakantiewoning of (brand)onveilige woning. Vanwege veiligheid voor bewoners en omwonenden dient hiertegen opge-treden te worden. De gemeente is hier medeverantwoordelijk voor.

Om onrechtmatig wonen en de gevolgen hiervan ongedaan te maken, kan gebruik worden gemaakt van bestuursdwang. Dit is duidelijk zichtbaar voor de bewoners en omwonenden. Daarnaast kan ge-bruik worden gemaakt van een dwangsom. Deze manier van handhaven verdient de voorkeur met betrekking tot het onrechtmatig wonen in recreatieverblijven.