CBS

Ondernemers optimistischer

De ondernemers in de industrie zijn in januari 2004 beter gestemd dan in de voorgaande maand. Het producentenvertrouwen in de industrie is gestegen tot -1,4. Hiermee wordt de opgaande lijn sinds het dieptepunt van -9,4 in juni 2003 voortgezet. Het producentenvertrouwen heeft in januari 2004 het hoogste niveau sinds meer dan een jaar bereikt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de zakelijke dienstverleners zijn in januari optimistischer. Zij verwachten in het eerste kwartaal meer omzet en orders.

Industrie vooral positiever over orderpositie
Het producentenvertrouwen in de industrie komt in januari uit op -1,4. Dit is 0,7 punt hoger dan in december. De verbetering doet zich voor in alle drie deelindicatoren waaruit de index is samengesteld: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de voorraden eindproduct en het oordeel over de orderpositie. De verbetering is het grootst bij de beoordeling van de orderpositie.

Bezettingsgraad gestegen
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de Nederlandse industrie is gestegen tot 82,2 procent begin januari 2004. Het dieptepunt lag in juli 2003 met 81,2 procent. De bezettingsgraad ligt nog steeds op een laag niveau. De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie is volgens de Nederlandse ondernemers nagenoeg gelijk gebleven in Nederland en binnen de Europese Unie. Op de markten buiten de EU is de concurrentiepositie verslechterd. Eén op de vijf ondernemers meldt productiebelemmeringen met als belangrijkste oorzaak onvoldoende vraag. Per saldo verwacht één op de zeven ondernemers in het eerste kwartaal 2004 de personeelsomvang te verminderen.

Zakelijke dienstverleners optimistischer
De ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn aan het begin van 2004 minder negatief over hun orderontvangst dan in de afgelopen twee jaar. Hun omzet en orders zijn in het vierde kwartaal van 2003 nagenoeg gelijk gebleven en zij verwachten in het eerste kwartaal van 2004 meer orders en omzet. Het afgelopen kwartaal hebben twee van de vijf ondernemers hun personeelsomvang verminderd. Per saldo een op de vijf ondernemers is dat ook voor het lopende kwartaal van plan. Het aantal ondernemers dat de personeelsomvang wil uitbreiden neemt toe. Vooral de zakelijke dienstverleners in de computerbranche zijn duidelijk optimistischer geworden.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode. De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening betreft een onderzoek bij leasebedrijven, computerservicebureaus en de overige zakelijke dienstverlening (waaronder de uitzendbranche, schoonmaakbranche en accountants- en administratiekantoren).

PB04-012
27 januari 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht