Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Nederlandse troepen niet nodig voor veiligheid Japanners?

'Oliebelangen Japan worden verzekerd door betaling plaatselijke stammenleiders'

Utrecht, 27 januari 2004 - De Japanse regering gaat 75 miljard euro betalen aan plaatselijke tribale leiders in de streek rond Samawah in Irak, waar de komende weken duizend Japanse troepen worden gestationeerd. De betaling werd aangekondigd door premier Koizumi en is opvallend omdat volgens het Nederlandse ministerie van defensie de Japanse troepen juist door de Nederlandse mariniers beschermd zouden worden. ,,Je gaat je dan toch afvragen wat die Nederlandse troepen daar dan doen'', aldus Jan Schaake, woordvoerder van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.

Een woordvoerder van Premier Koizumi kondigde aan: ,,Het is nogal goedkoop als we veiligheid voor onze soldaten kunnen kopen met zo een bedrag. In Irak wordt oliegeld verspreid onder deze stammen. Het is belangrijker voor de Japanse regering om eenmalige betalingen aan de leiders te doen dan om hen een salaris te geven. Dat zal de plaatselijke economie helpen en ook het Japanse buitenland beleid naar het nieuwe Irak helpen''. Deze aankondiging werd aangehaald in een verklaring in Japan Today (26 jan 2004) ( http://www.japantoday.com )

Cruciale figuur hierin is Abdul Amir Rikabi, die in Tokio onderhandelde voor bescherming van 200-300 Iraakse bewakers voor de Japanse verkenningseenheid die op 20 januari in Samawah aankwam. Die bescherming speelt in Japan klaarblijkelijk een belangrijkere rol dan in het Nederlandse debat over de in dezelfde regio gelegerde militairen, gezien de berichtgeving in de Asian Times ( http://www.atimes.com ) over een incident afgelopen zaterdag waarbij een Iraakse politieagent in Samawah werd doodgeschoten.

Een anonieme bron in de Japanse Liberal Democratic Party stelde dat 'de leiders van de stammen in Samawah vragen om salaris voor hun soldaten. Als ze tijdens dit werk worden gedood, zullen ze compensatie eisen. De Japanse regering moet van tevoren $ 1 miljoen geven voor zulke compensaties'. (zie http://www.risq.org )

De Amerikaanse denktank Stratfor in Texas stelt dat de investering bedoeld is om de Japanse oliebelangen in de streek ten oosten van Samawah veilig te stellen. Ze wijst erop dat een Japans consortium aan het onderhandelen is met de Iraakse interim-regeringsraad voor toegangsrechten in de olievelden. Dit is bovendien een eenvoudige voortzetting van bestaand beleid: er werd in de tachtiger jaren al met Saddam Hussein onderhandeld over toegang tot de Al Ghavraf velden, 40 km ten oosten van As Samawah.

Deze ontwikkeling roep bij het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' de volgende vragen op:


- waarom wordt er bescherming voor de Japanse troepen ingekocht, als de Nederlandse troepenmacht daarvoor bedoeld waren?


- Wijzen de uitspraken van de woordvoerder van Koizumi er niet op dat de centrale drijfveer voor Japan het veiligstellen van haar olie belangen is?


- Wat is de positie van de Nederlandse regering in deze?

===================
Noten voor de pers:


- nadere informatie bij Karel Koster, 06-13223359


- Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog': 030-2714376

===== Einde persbericht =========================================

-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl