Gemeente Amsterdam

nieuw theater Van den Ende in Amsterdam
Gezamenlijk persbericht van Bestuursvoorlichting, Projectbureau Zuidas en stage Holding/Van den Ende theaters
27 januari 2004 - Remco Asselbergs

Theaterproducent Joop van den Ende en wethouder Duco Stadig van Stedelijke Ontwikkeling tekenen op dinsdag 27 januari in het bijzijn van stadsdeelwethouder Duco Adema een overeenkomst over de locatie en de grondprijs, de zogenoemde erfpachtaanbieding, voor een nieuw musicaltheater in Amsterdam. Daarmee worden Amsterdam en de Zuidas een mooie culturele voorziening rijker.

Het theater wordt gesitueerd in de Zuidas, langs de A10 op de voormalige locatie van de Hoge School van Amsterdam, op steenworp afstand van station RAI. Het theater maakt deel uit van een herontwikkeling van het plangebied `Kop Rivierenbuurt' in het stadsdeel ZuiderAmstel, waarmee het college van Burgemeester en Wethouders 27 januari heeft ingestemd. In het plangebied zijn naast het musicaltheater ook woningen en kantoren opgenomen. De voorstellen passen in de ontwikkelingsplannen van de gemeente om de Zuidas tot een levendig stadscentrum te ontwikkelen.

Van den Ende heeft al jaren de wens een musicaltheater in Amsterdam te realiseren. Met de ondertekening van deze erfpachtaanbieding is een belangrijke stap gezet.

Het ontwerp van het musicaltheater inclusief plein en ondergrondse parkeergarage wordt momenteel uitgewerkt door de architectencombinatie Jo Coenen & Co Architecten en Arn. Meijs Arch BV. In de plannen en het ontwerp wordt rekening gehouden met de randvoorwaarden welke zijn opgesteld door het Stadsdeel ZuiderAmstel om verkeers- en geluidshinder te voorkomen.

Het theater zal plaats bieden aan circa 1850 bezoekers. Het streven is dat het theater in 2007 zijn deuren opent voor de eerste voorstelling.

© Gemeente Amsterdam