Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 27 januari 2004

Onderzoek naar geweld in mannenrelaties

In 2003 werd voor het eerst in Nederland onderzoek gedaan naar geweld in homoseksuele relaties. De resultaten van dit eerste onderzoek naar relationeel geweld bij homomannen zijn te vinden in het rapport 'Geweld in mannenrelaties' dat de Schorerstichting in januari uitbracht. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de aard, de dynamiek en de gevolgen van geweld in mannenrelaties.

Aan het onderzoek namen 51 mannen deel. Bijna driekwart van hen zei dat ze uitsluitend slachtoffer waren (geweest) van geweld in de relatie. Vier beschouwden zichzelf als pleger, terwijl tien mannen zowel slachtoffer als pleger waren geweest. Eén op de drie slachtoffers moest als gevolg van fysieke mishandeling naar de dokter, de helft stapte naar de politie. Blijvende fysieke verwondingen waren er meestal niet, psychische klachten des te meer. Veel mannen gaven aan moeite te hebben met het opbouwen van nieuwe relaties. Vijftien mannen werden ook geïnterviewd. Acht van hen meldden dat ze zich financieel misbruikt voelden door hun (ex-) partner. Als mannen ten tijde van de relatie een (voorzichtige) poging deden het geweld te bespreken met vrienden of met hulpverleners, werd het vaak niet herkend of werd het gebagatelliseerd. Mannen die na het beëindigen van de relatie hulp zochten, waren vaker tevreden.
Uit het onderzoek bleek dat de partners nogal eens onrealistische verwachtingen koesterden van de relatie. Opvallend was dat meestal heel snel besloten werd tot samenwonen. Jaloezie was vaak de reden voor het ontstaan van conflicten. Ondanks die steeds verder escalerende conflicten bleef men de partner toch trouw.
De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens een symposium voor beleidsmedewerkers, politieagenten en hulpverleners bij de Schorerstichting.
Het rapport 'Geweld in mannenrelaties' is te bestellen via de Schorer Helpdesk,
telefoon: 020 -- 6624206, e-mail: helpdesk@schorernet.nl Kosten: ¤ 12,50 excl. portokosten

Nadere informatie:
Anja Nijman, consultant Schorerstichting.
Telefoon 020 57 39 444
e-mail: a.nijman@schorernet.nl