Gemeente Ede

nummer 16 / Ede, 27 januari 2004

Nieuw plan voor terrein molen Concordia

Naast het bestaande stedenbouwkundig plan voor het terrein molen Concordia in Ede is er nu een tweede plan ontwikkeld. Naast de molen, de molenaarswoning, de maalderij en het kerkje aan de Bettekamp wordt in dit plan een deel van de molenombouw (in vorm en maat van 1937) en het oude deel van de schuur behouden. Ook is de nieuwbouw kleinschaliger van opzet: het plan voorziet in 25 eengezinswoningen en maximaal 18 appartementen in drie bouwlagen.

Het nieuwe plan speelt in op recente maatschappelijke opvattingen waarin veel belang wordt gehecht aan behoud van cultuurhistorische waarden en kleinschalige ontwikkeling van gestapelde woningbouw. Het college van burgemeester en wethouder heeft dinsdag 27 januari zijn voorkeur uitgesproken voor het nieuwe plan. Het college wil dat dit plan verder wordt uitgewerkt, ook op financieel gebied.

Eerste plan
Het eerste stedenbouwkundig plan uit 2003 is financieel dekkend. In dit plan worden de molen (met een verhoging van de molenvoet met circa 3,75 meter), de molenaarswoning, de maalderij en het voormalig kerkje aan de Bettekamp behouden. Daarnaast voorziet dit plan in de bouw van 79 appartementen in vier bouwlagen en 25 eengezinswoningen.

In juli 2000 heeft de gemeenteraad ingestemd met de aankoop van molen Concordia aan de Molenweg/Telefoonweg. Tegelijk is met Tekton Projectontwikkeling een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van het aangekochte terrein. Het gebied, begrensd door de Molenstraat, Telefoonweg, Bettekamp en Evertsestraat, werd aangewezen als studiegebied, met als doel een stedenbouwkundige visie voor het gehele gebied te ontwikkelen en deze zo mogelijk gezamenlijk te realiseren.

Draagvlak
Met de presentatie van twee stedenbouwkundige plannen willen burgemeester en wethouders peilen of er voldoende politiek draagvlak blijkt te bestaan voor het nieuwe plan waarin meer nadruk wordt gelegd op een groter behoud van monumentale waarden en een kleinschaliger ontwikkeling. In dat geval zal er dekking voor dit plan gezocht moeten worden.

Beide plannen worden, via het presidium, ter kennisname aangeboden aan de raadscommissie RO.