Gemeente Ede

nummer 17 / Ede, 27 januari 2004

Interessante archeologische vondsten in Ede

Boerderijen uit de IJzertijd, waterputten, `spiekers', hooibergen, aardewerk: in de gemeente Ede zit van alles in de grond. In haar `Jaarverslag Archeologie 2001 - 2003' doet de gemeente verslag.

Ede is in archeologisch opzicht een rijke gemeente. De overgang van de Veluwe naar de Gelderse Vallei was al vroeg bewoond. Dit leidt er toe dat de gemeente veel archeologische bodemschatten bezit.

Het algemene beleid met betrekking tot archeologische bodemschatten is: laten liggen waar ze liggen, dus niet verstoren. Als echter ergens en ontwikkeling plaatsvindt - bijvoorbeeld nieuwbouw, of het bouwrijp maken van en terrein - dan vindt in principe archeologisch onderzoek plaats als de verwachting is dat er mogelijk waardevolle vondsten gedaan kunnen worden. De Archeologische Verwachtingskaart van de gemeente Ede speelt een belangrijke rol bij de afweging om al dan niet onderzoek te gaan doen. Dit heeft de afgelopen jaren tot diverse interessante vondsten geleid. Het jaarverslag archeologie geeft daarvan een overzicht.

Op het toekomstige bedrijvenpark De Vallei in Ede is tussen maart en juli 2001 onderzoek gedaan. Daarbij zijn (resten van) drie huisplattegronden uit de vroege tot midden IJzertijd gevonden, 27 spiekers (verhoogde opslagschuurtjes voor graan en andere gewassen), vier waterputten, drie brandkuilen en zes afvalkuilen. Uit één van de afvalkuilen kwam een complete aardewerken pot naar boven.

In juni 2001 is bij boerderij De Slijpkruik in Ede een nederzetting uit de midden - IJzertijd opgegraven. De nederzetting bestond uit een aantal erven met boerderijen en bijbehorende spiekers en hooibergen. Op deze locatie zijn ook de resten van een graf uit het neolithicum (5300 - 2000 v Chr) gevonden.

Op het Sonocoterrein aan de Oude Kerkweg in Ede is in april 2003 een verkennend onderzoek uitgevoerd. Hoewel hierbij geen vondsten gedaan zijn, was het bodemprofiel zodanig veelbelovend dat de gemeente besloten heeft in 2004 een uitgebreider onderzoek op deze locatie te doen.

Ook is in 2003 verkennend onderzoek uitgevoerd aan de Tiendweg in Bennekom. Op basis van de resultaten is vervolgens begin dit jaar uitgebreider onderzoek gedaan. Daarbij zijn veel resten uit de IJzertijd gevonden.

Ook amateurarcheologen doen in Ede regelmatig belangwekkende vondsten. In de verslagperiode vonden zij onder meer resten van een armband uit de late IJzertijd, fragmenten van neolithische klokbekers, en diverse andere gebruiksvoorwerpen en aardewerk.