Gemeente Ede

nummer 18 / Ede, 27 januari 2004

Ede heeft nieuw veiligheidsplan voor de komende twee jaar

De gemeente Ede heeft een nieuw veiligheidsplan voor de komende twee jaar
. In dit plan `Veiligheid Actueel' wordt een overzicht gegeven van de acties op het gebied van veiligheid waar de gemeente in de periode van 2004 tot 2006 aan gaat werken.

Burgemeester en wethouders van Ede hebben dinsdag 27 januari ingestemd met het veiligheidsplan. Het plan en het uitvoeringsprogramma bouwen voort op de uitgangspunten en resultaten van het veiligheidsbeleid van de afgelopen jaren. Samenwerking met andere veiligheidspartners, zoals de politie, staat opnieuw voorop. Aan preventie wordt in het plan ook veel aandacht besteed, voorkomen is immers beter dan genezen.

Wat is de gemeente van plan ?
In de komende periode worden acties en prestaties gepland op verschillende terreinen. Deze sluiten nauw aan bij de plannen van de politie. Prioriteiten daarbij zijn jeugd, geweld, waaronder huiselijk geweld, woninginbraken, voertuigcriminaliteit en ernstige verkeersongevallen.

Veel aandacht zal worden besteed aan met name de hinderlijke en overlastgevende jeugd. Door middel van concrete activiteiten wordt gepoogd te voorkomen dat dit soort jongeren wegglijden in de criminaliteit. De gemeente werkt op dit moment in overleg met een aantal jongeren uit de doelgroep een activiteitenplan uit.

Daarnaast is alcohol- en drugspreventie een belangrijk speerpunt in het plan. Excessen door alcohol- en drugsgebruik door jongeren moeten verminderen. Dit gebeurt ondermeer door meer voorlichting te geven over de gevolgen van overmatig alcohol- en drugsgebruik.

Een ander plan is om gedurende een proefperiode van twee maanden een borrelbus vanaf het Museumplein in te zetten op vrijdag- en zaterdagavonden.

Toezichthouders
Ook streeft de gemeente naar meer zichtbaar toezicht en uitbreiding van het aantal Buitengewone opsporingsambtenaren. Deze toezichthouders kunnen de politie helpen bij het toezicht houden en het bestrijden van kleine criminaliteit. Er moeten op termijn acht gekwalificeerde toezichthouders in de gemeente Ede zijn. Zij gaan nauw samenwerken met de politie. Het is de bedoeling dat deze toezichthouders de bevoegdheid krijgen om boetes uit te delen voor overlast gevende zaken. Naar verwachting zullen deze boetes vanaf 2005 in de gemeentekas vloeien.

Huiselijk geweld is een thema dat de laatste tijd ook landelijk veel aandacht krijgt. In samenwerking met onder meer politie en (zorg-) instellingen worden plannen ontwikkeld om dit probleem aan te pakken.

Daarnaast wordt er ruim aandacht geschonken aan plannen op het gebied van veiligheid in het uitgaansleven, op bedrijventerreinen en aan brandveiligheid en rampbestrijding.

Kortom, een ambitieus plan waarvan de financiering nog niet geheel rond is. Op 16 februari zal het plan in de raadscommissie AZM worden besproken.

Burgers
De gemeente zal naast haar eigen veiligheidstaken ook initiatieven uit de samenleving ondersteunen.

Er zijn tal van problemen waarvan de burger verwacht dat de overheid deze problemen oplost. Tegelijkertijd veroorzaken soms dezelfde burgers door hun gedragingen een stuk onveiligheid. Hierbij valt te denken aan te hard rijden in de wijk, massaal door het rode licht rijden, fietsen zonder verlichting, waardevolle goederen zichtbaar in een auto achterlaten. Vanzelfsprekend neemt de overheid haar verantwoordelijkheid door maatregelen te nemen die de samenleving veiliger moeten maken. De overheid kan dat echter niet alleen.

De burger is hiervoor medeverantwoordelijk. Hier gaat de stelling op: "Veiligheid begint bij jezelf". De waarden en normen-discussie is hier een uitvloeisel van. De komende tijd wordt gezocht naar wegen om te burger meer te betrekken bij het veiligheidsbeleid. De wijkplatforms zullen hiervoor benaderd worden.