Artsen zonder Grenzen


Pakistan: werk in vluchtelingenkamp van start, mazelencampagne Chaman afgerond
dinsdag 27 januari 2004

Artsen zonder Grenzen heeft op 10 januari in het vluchtelingenkamp Mohammad Kheil in Balochistan, Pakistan, een eerste gezondheidspost geopend. De 48.000 vluchtelingen in het kamp zaten al meer dan een maand zonder (toereikende) medische zorg.

Voorlopig is er nog maar één gezondheidspost open, omdat er nog geen toestemming is voor de andere twee. Desondanks kwamen honderden vluchtelingen voor een consult. De oudsten van het kamp waren zo blij met de aanwezigheid van AzG dat ze persoonlijk naar de gezondheidspost kwamen om de organisatie te bedanken.

De meeste mensen hebben last van diverse soorten pijnen, hoofdpijn, luchtwegontstekingen enzovoort, klachten die te maken hebben met de omstandigheden in het kamp.

De vluchtelingen hebben bijna geen inkomsten, omdat Mohammad Kheil in afgelegen gebied ligt, op drie uur van de dichtstbijzijnde grote stad Quetta. Ook is er geen dorp in de buurt waar de vluchtelingen werk zouden kunnen vinden.

In Chaman, aan de grens van Pakistan met Afghanistan bij Quetta, zet AzG een tuberculose-programma op. Tegelijkertijd zal het team ook kijken of er in Mohammad Kheil zon programma nodig is. De Pakistaanse overheid heeft plannen om de kampen in Chaman deze zomer te sluiten. De bestemming van de vluchtelingen die niet terugkeren naar Afghanistan is onzeker, maar de kans is groot dat ze naar Mohammad Kheil zullen worden overgebracht.

In Chaman heeft AzG kort geleden een vaccinatiecampagne tegen mazelen afgerond. Tijdens de campagne was er ineens een stijging van het aantal gevallen van mazelen, maar door de vaccinaties was die toename snel onder controle.

---