Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad krijgt zijn zin bij maatregel in Wet Werk en Bijstand

Lokale platforms kunnen hun gemeenten oproepen om nieuwe categoriale maatregelen te treffen voor de bijzondere bijstand. Want in diverse officiële publicaties van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van eind december 2003 staat: Gemeenten mogen bovendien voor de kosten van chronische ziekte en handicap nieuwe zogenaamde categoriale maatregelen treffen. Hiervoor wordt de Wet Werk en Bijstand gewijzigd.

De CG-Raad heeft intensief gepleit om deze maatregel op te nemen in de Wet Werk en Bijstand.
Gemeenten die nog geen categoriale regeling ter bestrijding van de kosten van chronische ziekte of handicap hebben, mogen deze invoeren. Gemeenten die al een dergelijke regeling hebben, mogen deze verbeteren of nieuwe regelingen toevoegen.

Categoriale maatregelen betekenen dat je niet als burger met je aanvraag naar het gemeentehuis hoeft en vervolgens maar moet afwachten of je je onkosten uit de bijzondere bijstand vergoed krijgt. Er vindt dus geen individuele toetsing plaats. Mensen die tot een groep behoren (bijvoorbeeld gehandicapten en chronisch zieken) en problemen hebben met de extra kosten of meerkosten, komen binnen een gemeente -automatisch- in aanmerking voor een bedrag uit de bijzondere bijstand. Ook wanneer jezelf nog geen aanvraag voor bijzondere bijstand had ingediend.

Concreet: gemeenten mogen mensen met een handicap of chronische ziekte die een minimum-inkomen hebben bijvoorbeeld een maandelijkse extra uitkering uit de bijzondere bijstand geven van EUR 50,- ter bestrijding van meerkosten en verborgen kosten. Zonder dat er bonnetjes moeten worden overlegd. Gemeenten mogen regelingen ook specifiek benoemen, en die categoriaal invoeren ten bate van gehandicapten en chronisch zieken: ter bestrijding van stookkosten, of alle extra kosten die dit kabinet veroorzaakt vanwege ziektekosten. In feite hebben gemeenten nu voor deze groep een grote beleidsvrijheid terug gekregen met de opdracht om specifieke regelingen voor gehandicapten en chronisch zieken te maken. Of gemeenten dat ook doen, is vervolgens de vraag. Het behoort tot het gemeentelijk beleid. Dus het rijk kan het wel verbieden, maar geen regelingen afdwingen.

27 januari 2004

---