Provincie Utrecht

Persbericht

Ecologische verbindingszone bij nieuwe buitenplaats Vredenrijk

27-1-2004
Bij de kern van Loenen en vlakbij de Vecht wordt de nieuwe buitenplaats Vredenrijk aangelegd, bij de kruising Boslaan - Oud Over. Gedeputeerde staten van Utrecht geven hiervoor een verklaring van geen bezwaar af. Bij het project is ruim 35 ha grond betrokken. 13,5 ha landbouwgrond wordt omgezet naar nieuwe natuur, onder andere door het waterregime te herstellen. Een bestaand bos van 17 ha en inliggende weilanden en een kwekerij worden hersteld. Ook wordt er een landhuis gebouwd. Samen met een ruil van gronden met een agrariër, ontstaat een nagenoeg ononderbroken ecologische verbindingszone als onderdeel van de zone Venen/Demmerik - Vechtplassen.

Het totale projectgebied omvat naast de 13,5 ha landbouwgrond nog 17 ha bos, 4 ha weiland en 1,5 ha kwekerij. Het bos was al eerder aangewezen als onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. Door de landbouwgrond om te vormen tot nieuwe natuur ontstaat nu een grotere ecologische zone.
Bos, weiland en kwekerij waren voorheen onderdeel van het landgoed Vechtlust. Deze gronden zijn inmiddels gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. Een deel van de grond bij de kern Loenen is aangeduid als Beschermd Dorpsgezicht. Doel is om het bestaande, verwaarloosde bosgebied met weilanden een nieuwe impuls te geven door het herstellen en aanleggen van het park en door er een landhuis te bouwen. De bestaande kwekerij wordt omgevormd tot moestuin en boomgaard en wordt gebruikt voor de stalling van machines. De agrarische grond, die nu gebruikt is voor maisakkers, wordt omgevormd naar nieuwe natuur, zoals bloem- en kruidenrijk grasland, moeras en bos. De waterhuishouding binnen het totale gebied wordt hersteld om de vorming van nieuwe natuur mogelijk te maken. Het terrein waar deze nieuwe natuur komt zal worden opengesteld voor wandelaars, evenals het bosgebied. Dit is een aanwinst voor de recreatie in het Vechtgebied.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl