Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 27 januari 2004

OW - 1490 Reconstructie Schelsberg/ Bokstraat (2).

Het college van burgemeester en wethouders heeft extra geld uitgetrokken voor de reconstructie Schelsberg/Bokstraat. De voorbereiding van de reconstructie Schelsberg/ Bokstraat is nu klaar. Door intensief overleg met alle belanghebbenden is er in brede kringen draagvlak ontstaan voor het plan. Er komt een rotonde en een ander soort bushalte. Voor de afvoer van regenwater komen er o.a. wadi's; ook worden aanliggende gebouwen afgekoppeld of krijgen ze de mogelijkheid om af te koppelen. Tevens vindt onderzoek plaats om te kijken of de ondergrond vervuild is. Daarnaast worden een duiker en een ecotunnel aangelegd voor de toekomstige doortrekking van de Schroetebeek. Deze noodzakelijke extra werkzaamheden hebben geleid tot hogere uitvoeringskosten. De hogere kosten worden betaald uit subsidiegelden en rioolrechten.

SO - 1229 In samenwerking met de IKHN een visie opstellen inzake duurzame

bedrijventerreinen in Heerlen-Noord.

Het college heeft de "Gezamenlijke Duurzame Ontwikkelingsvisie bedrijventerreinen Heerlen-Noord 2004-2014" vastgesteld. De visie is samen met de ondernemers opgesteld voor de bedrijventerreinen Ten Esschen, Wijngaardsweg, De Koumen, De Vranck en In de Cramer. Doel van de visie is om in kaart te brengen waar de knelpunten en achterstanden zijn en hoe die kunnen worden aangepakt. Zo kunnen condities worden geschapen voor de implementatie van duurzame bedrijfsprocessen en dus de realisatie van duurzame bedrijventerreinen. Prioriteit hebben de thema's ruimtelijke inrichting, energie, afvalstoffen, bereikbaarheid/logistiek, visuele kwaliteit, veiligheid, parkmanagement en communicatie. B&W gaat akkoord met het verder uitwerken (mensen, middelen en planning) van de concrete projecten per thema's. De uitgewerkte projectvoorstellen zullen in het tweede kwartaal 2004 in het college worden behandeld.

SO - 1181 Masterplan Heerlerbaan centrum.

Burgemeester en wethouders hebben in principe ingestemd met het concept-Masterplan Heerlerbaan. Het conceptplan zal nu besproken worden met belangengroeperingen en bewoners uit de buurt. Bovendien wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de raadscommissie SO en de raad. Het plan geeft aan hoe het centrumgebied, begrensd door de Corisbergerweg, Romeinenstraat, Vullingsweg en Bautscherweg, zich in de toekomst moet gaan ontwikkelen. Het omvat een woonzorgcomplex in een groene omgeving, een winkelcentrum en voorzieningen. Het plan zal in fases uitgevoerd worden.

Extra mededeling

Benchmark WOZ-kosten 1999-2002
De gemeente Heerlen heeft deelgenomen aan een benchmarkonderzoek van de Waarderingskamer naar de WOZ (Wet Onroerende Zaken)-kosten tussen 1999 en 2002. Hieruit blijkt dat de WOZ-uitvoeringskosten van de gemeente Heerlen onder het landelijke gemiddelde liggen. Voor gemeenten met meer dan 50.000 objecten bedragen de uitvoeringskosten gemiddeld 19,21 euro; de gemeente Heerlen geeft per object 16,78 euro uit. De gemeente Heerlen verwacht de uitvoeringskosten verder te kunnen terugbrengen via een samenwerkingsproject tussen Belastingafdelingen van de Parkstad-gemeenten (behalve Kerkrade). De mogelijkheden tot samenwerking worden op dit moment onderzocht. Het rapport van de Waarderingskamer onderschrijft dat kostenreductie mogelijk is door intensieve samenwerking tussen gemeenten.

---- --