Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 27-1-2004

Wachtlijsten voor zorg in jaar met 27% afgenomen

Uit de wachtlijstpeiling van 1 oktober 2003 blijkt dat de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg, verzorgingshuiszorg en zorg thuis ten opzichte van het jaar ervoor met 27% zijn gedaald. Dat meldt Staatssecretaris Ross-van Dorp vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De afname is een direct gevolg van het kabinetsbeleid meer geld beschikbaar te stellen voor het inkopen van zorg. De totale wachtlijst bedroeg 1 november 2002 nog 74.382 personen. Op 1 oktober 2003 was de wachtlijst met ruim 20.000 personen gedaald tot 54.244.

Thuiszorg grootste daler
De grootste daling van het aantal wachtenden doet zich voor bij de mensen die wachten op zorg thuis. Het aantal wachtenden is hier met ruim 12.000 gedaald van 31.835 naar 19.458, een daling van 39%. De verhoging van de eigen bijdragen kunnen geen effect hebben gehad op deze aantallen want die zijn pas dit jaar ingegaan. De peildatum van de wachtlijstmeting was 1 oktober 2003..

Ook tekorten in verpleeghuiszorg gedaald
Mensen die op verpleeghuiszorg wachten kunnen steeds beter worden geholpen. Het aantal wachtenden op verpleeghuiszorg is gedaald van 9.518 naar 6.942, een daling van 27%. Ook hoeven steeds minder mensen te wachten op een plek in het verzorgingshuis. Het aantal wachtenden op verzorgingshuiszorg is gedaald met 16% van 33.029 naar 27.844. In bijna alle regios dalen de wachtlijsten. Slechts 3 van de 32 regios laten een lichte stijging zien.

Aanpak moet doorgezet worden
Staatssecretaris Ross-van Dorp stelt in haar brief dat ze blij is met de nieuwe wachtlijstcijfers, maar ze vindt het geen reden om de aandacht te laten verslappen. Er wachten namelijk nog steeds veel mensen op zorg. Bovendien zal de vraag naar zorg als gevolg van de vergrijzing toenemen. Gezien de verschillen per regio vindt zij dat de aanpak van de wachtlijsten vooral op regionaal niveau moet worden aangepakt.

Reden van de daling
Omdat nog niet alle gegevens binnen zijn, is nog niet precies bekend wat de oorzaak is van de daling. Dat het extra geld van het kabinet heeft geleid tot extra capaciteit staat echter al vast. Op het moment dat alle cijfers beschikbaar zijn zal het CVZ een analyse maken waarin aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van de wachtlijsten en mogelijke verklaringen hiervoor. De rapportage van het CVZ is eind maart gereed.