Gemeente Apeldoorn

College wil Nuon gebouw Deventerstraat kopen om het Activerium te huisvesten

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om het NUON gebouw aan de Deventerstraat te kopen. Bedoeling is om eind 2006 het Activerium in het pand te huisvesten. B. en w. willen het kantoorpand na aankoop verbouwen en het aantal vierkante meter kantoorruimte uitbreiden tot 16.000. Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden vindt een grootscheepse bodemsanering plaats. Met de aankoop en de verbouw is een bedrag van ruim 40 miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad beslist over de aankoop op 19 februari 2004. De gemeente gaat het gebouw niet zelf exploiteren. Hiervoor wordt nog een partner gezocht.

Het Activerium
Het Activerium laat zich het best omschrijven als een bedrijfsverzamelgebouw voor partners in de sociale zekerheid en partners op het gebied van zorgverlening. In het pand komen ruim 600 werkplekken. Deze worden vanaf eind 2006 bezet door medewerkers van de dienst samenleving van gemeente, de gemeentelijke Stadsbank, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO), het gemeentelijke zorgloket, de voormalige Sociaal Pedagogische Dienst (SPD, tegenwoordig MEE) en Agis Zorgverzekeringen. Doel van het Activerium is om alle instanties die actief zijn op het terrein van de sociale zekerheid bij elkaar te brengen. Hierdoor kan een betere service worden verleend aan de cliënten. Tevens ontstaat efficiencywinst.

Bestemmingsplanprocedure
Het college heeft zich vanaf 2002 beziggehouden met de aankoop. De afgelopen jaren zijn haalbaarheidsstudies uitgevoerd en is onderhandeld met de NUON over de sanering van de vervuilde grond. Het totale gebouw zal ruim 16.000 m2 kantoorruimte bevatten en beslaat 80% van de ruimte, op de overige 20% komen woningen. De komende maanden gaat de gemeente contracten sluiten met alle deelnemers aan het Activerium. Daarna wordt gewerkt aan een bestemmingsplanwijziging en aan de sanering van de vervuilde grond. Medio 2005 wordt op basis van een plan van architect Ivan Ezerman - begonnen met de verbouwing van het pand op de hoek Deventerstraat/Griftstraat. Naast een grondige interne verbouw worden twee vleugels aangebouwd en worden het oude en het nieuwe met elkaar verbonden door een atrium.

Alle partijen die zijn betrokken bij de realisatie van het Activerium vinden het jammer dat er pas eind 2006 sprake is van een gezamenlijke huisvesting. Momenteel wordt daarom onderzocht of het mogelijk is om het huidige CWI gebouw aan Paslaan zodanig te verbouwen dat een groot aantal medewerkers van de gemeente Apeldoorn hier op korte termijn gehuisvest kan worden. Hierdoor kan eerder met het beoogde dienstverleningsconcept worden gewerkt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 27-jan-2004 04:44