Gemeente Apeldoorn

Pilot sociale zekerheid in Apeldoorn en regio-gemeenten; meer mensen aan het werk, minder bijstandsuitkeringen

De gemeente Apeldoorn en de regio-gemeenten Brummen, Heerde, Epe en Voorst gaan samen met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) een pilot uitvoeren. De pilot moet het mogelijk maken om werkzoekenden sneller aan het werk te helpen én het aantal bijstandsuitkeringen te verminderen. Opzet is om het aantal administratieve handelingen fors te terug te dringen. De tijd die hierdoor vrij komt wordt aangewend om meer mensen aan het werk te helpen. Vooruitlopend op landelijke regelgeving heeft het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toestemming gevraagd om deze pilot te mogen uitvoeren. De pilot, waarmee gisteren een begin is gemaakt, loopt vooruit op de toekomstige samenwerking van alle partners in de sociale zekerheid binnen het Activerium. Apeldoorn is één van de naar schatting 10 gemeenten waar de pilot wordt uitgevoerd.Op het terrein van sociale zekerheid zijn veel partijen actief die ieder hun eigen wettelijke taken uitvoeren. Opzet van de pilot is om de taken anders te verdelen. Verwacht wordt dat werkzoekenden hierdoor sneller weer aan werk geholpen kunnen worden. De pilot bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel betreft een specifieke aanpak voor goed bemiddelbare werkzoekenden alsmede een specifieke aanpak voor niet-direct bemiddelbare werkzoekenden. Het tweede onderdeel betreft een nieuwe werkwijze rondom de handhaving van de regelgeving bij het aanvragen van een uitkering.

Specifieke aanpak
In de huidige situatie dienen werkzoekenden een uitkering aan te vragen bij het CWI. Nadat alle formulieren zijn ingevuld, zorgt het CWI er voor dat de gegevens bij de betreffende uitkeringsinstantie terecht komen. Dat is bij een WW-aanvraag het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en dat is de gemeente bij een bijstandsuitkering. De pilot maakt het mogelijk dat het CWI eerst een inschatting maakt of de werkloze binnen een half jaar weer aan werk geholpen kan worden. Indien dit geen reële optie is dan zal de gemeente (ingeval van een bijstandsuitkering) de betreffende persoon meteen een reïntegratietraject aanbieden. Op dit moment wordt nog met het UWV onderhandeld of deze werkwijze ook bij een WW uitkering kan worden toegepast.

Door deze werkwijze nemen de administratieve werkzaamheden van het CWI sterk af. De geboekte tijdswinst wordt besteed aan werkzoekenden waarvan de verwachting bestaat dat zij wél binnen een half jaar aan de slag kunnen. Tegelijkertijd zullen de gemeenten de mensen die niet direct bemiddelbaar zijn onmiddellijk onderwerpen aan een arbeidsmarktonderzoek. Deze groep wordt een begeleidingstraject aangeboden gericht op reïntegratie naar de arbeidsmarkt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 27-jan-2004 04:41