TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

27 januari 2004

Herinvoering schooluniform geen goed idee

Het voorstel van de Utrechtse wethouder Verhulst voor de herinvoering van schooluniformen krijgt de handen van de Nederlanders niet op elkaar: twee op de drie Nederlanders (67%) noemen de herinvoering "geen goed idee". Dit blijkt uit een recent door TNS NIPO uitgevoerd onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders.

Slechts een kwart van de Nederlanders (25%) voelt wel voor herinvoering van het schooluniform. Overigens doen zich tussen mannen en vrouwen, alsmede tussen jongeren en ouderen nauwelijks verschillen voor; het draagvlak is in alle bevolkingsgroepen even gering.

Op de vraag waarom men de herinvoering een goed idee vindt, wordt verschillend geantwoord, al lijkt de "gelijkheid van de kinderen" de grootste gemene deler te zijn. Veel gehoorde kritiek van tegenstanders heeft betrekking op het imago van schooluniformen. Deze zijn, aldus de ondervraagden, "ouderwets", "uit de tijd" en "nutteloos". Bovendien, zo wordt door velen betoogd, heb je als kind door het dragen van een uniform "geen eigen identiteit meer".

In de media zijn - onder meer door Verhulst - drie voordelen van het schooluniform genoemd. Uniformen zouden ervoor zorgen dat kinderen op school gelijk zijn, zouden een einde maken aan de discussie over al dan niet geoorloofd kleedgedrag en door het dragen van uniformen zijn spijbelaars gemakkelijker herkenbaar.

28% van de ondervraagden noemt de "gelijkheid" het belangrijkste voordeel, net iets meer dan "het einde aan de discussie over modebewust kleedgedrag" (25%). Het argument van gelijkheid telt vooral zwaar voor de 18- tot 34-jarigen (34%). Slechts één op de twintig Nederlanders (5%) vindt het "herkennen van spijbelaars" het belangrijkst. De overigen moeten het antwoord op de vraag schuldig blijven (24%) of hebben geen voorkeur (19%).

C0521 | Methode: Homebus (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in week 3 van 2004. Hierbij zijn 1024 Nederlanders ondervraagd (n=1.024).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).