Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 27 januari 2004

2,5 miljoen voor humanitaire hulp aan Liberia

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dinsdag aan het einde van haar bezoek aan Liberia aangekondigd dit jaar 2,5 miljoen EURO beschikbaar te stellen voor humanitaire hulpverlening in Liberia. De hulp zal onder meer worden gegeven via particuliere en VN-organisaties.

Liberia is geruime tijd het toneel geweest van strijd tussen regeringstroepen en rebellenbewegingen. Met het vertrek van oud-president Charles Taylor, de ondertekening van een vredesakkoord , de aanwezigheid van een VN-troepenmacht en installatie van een overgangsregering is het land in rustiger vaarwater terecht gekomen. Nog altijd zijn delen van het land niet of nauwelijks toegankelijk voor hulpverleners. Voedsel zekerheid en toegang tot water- en sanitaire voorzieningen vormen de grootste problemen. Dit zal in de Nederlandse humanitaire hulpverlening dan ook voorrang krijgen.

Sinds het vredesakkoord in 2003 is de internationale hulpverlening weer langzaam op gang gekomen; het gebied dat veilig genoeg is voor hulpverlening breidt zich geleidelijk uit. Het land telt naar schatting nog zo'n 500.000 ontheemden, terwijl ongeveer 175.000 Liberianen nog als vluchteling in buurlanden verblijven.

Directie Voorichting en Communicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Yvonne van Hees, tel. 070-3484167

===