Gemeente Uithoorn

Promotie-actie buslijn 149 (en 249)

Eind vorig jaar dreigde GVB-buslijn 149 (én weekendbus 249) door rijksbezuinigingen te worden geschrapt. De 149 rijdt tussen het Stadshart Amstelveen, Ziekenhuis Amstelveen, Nes aan de Amstel en Uithoorn.
Na een gesprek tussen vertegenwoordigers van de gemeenten Amstelveen, Uithoorn en het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA - de opdrachtgever van het GVB) is besloten deze bezuiniging in ieder geval voor het jaar 2004 terug te draaien.
Er is daarvoor door het ROA een budget beschikbaar gesteld.

Het jaar 2004 is cruciaal voor de toekomst van buslijn 149 (én 249). Die hangt vooral af van het gebruik. Om het gebruik te stimuleren is een speciale promotieactie gestart. Vanaf woensdag 28 januari liggen er folders in de betrokken bussen van het GVB, het buurthuis van Nes aan de Amstel, de bibliotheken en in het Ziekenhuis Amstelveen. Op deze plaatsen komen ook posters met de oproep vooral toch gebruik te maken van deze lijn om het voortbestaan komende jaren te waarborgen.

Na 2004
Het ROA wil van het GVB vóór 1 april cijfers hebben over het aantal reizigers van lijn 149. Aan de hand van deze tellingen is een aantal scenario´s mogelijk:


* Blijkt uit de tellingen dat per richting en per rit twee of meer reizigers in Nes instappen, dan is het ROA in principe vanaf 15 december 2004 bereid de dienstregeling om te buigen naar het basisniveau van twintig ritten per dag.
Nu rijden er twaalf bussen per dag. De extra ritten gaan wel ten koste van andere lijnen in het vervoersgebied.
* Indien er gemiddeld minder dan twee reizigers in Nes instappen wordt gekozen voor een vorm van `maatwerk'. Daarbij wordt ook gekeken naar de richting die de reizigers vooral nemen.
- Een deel van de lijn komt te vervallen en daarvoor in de plaats komt een andere vorm van vervoer, bijvoorbeeld een belbus. Deze vorm kan een tariefsverhoging betekenen.

- De lijn kan geheel of gedeeltelijk worden vervangen door een buurtbussysteem. Hierbij fungeren vrijwilligers als chauffeurs.
* Er kan ook gekozen worden de huidige situatie te handhaven. Er blijven dan twaalf bussen per dag rijden. Als er gemiddeld minder dan twee reizigers per richting per rit zijn, dan zullen alle gewenste diensten (uren) van lijn 149 per 15 december 2004 gecompenseerd moeten worden bij andere diensten in het vervoersgebied.

In het kort: wanneer voldoende mensen gebruik maken van de bus is er in principe geen reden tot zorg. Wanneer er te weinig reizigers zijn, zijn het voortbestaan van de bus en de vervangende vormen van vervoer afhankelijk van de wensen van de gemeenten en het ROA.

Tijdelijke afsluiting
Vanaf half februari wordt de Amsteldijk Zuid (gemeente Amstelveen), ten noorden van Nes a/d Amstel voorzien van een nieuw wegdek waardoor bus 149 (én 249) tijdelijk van busstation Uithoorn via de Bovenkerkerweg naar Amstelveen rijdt. Vanuit Nes a/d Amstel naar het busstation in Uithoorn wordt een pendeldienst ingezet. Uiteraard hebben de betrokken gemeenten verzocht niet te tellen tijdens deze reconstructie van de Amsteldijk Zuid.