Vlaams Parlement

27 jan 2004

Commissie Institutionele Hervorming keurt ontwerp van decreet openbaarheid van bestuur goed

De commissie voor Institutionele en Bestuurlijke Hervorming en Ambtenarenzaken van het Vlaams Parlement heeft vandaag dinsdag 27 januari unaniem, op één onthouding na, het ontwerp van decreet betreffende de openbaarheid van bestuur goedgekeurd. Dat gebeurde na een uitgebreide hoorzitting en grondige besprekingen

Het begrip openbaarheid van bestuur is sinds 1993 in de federale Grondwet opgenomen. Het decreet van 18 mei 1999 bracht de Vlaamse openbaarheidsregeling daarmee in overeenstemming. Maar een aantal wijzigingen drongen zich op. Sinds de Lambermontakkoorden is Vlaanderen ook bevoegd voor het bestuur van gemeenten en provincies. Bovendien moest de decreetgever rekening houden met een nieuwe EG-richtlijn over de toegang van het publiek tot milieu-informatie.

Dat alles resulteerde in een nieuw, transparant, duidelijk en eenvormig ontwerp van decreet. De bevolking moet voortaan systematisch, correct, evenwichtig, tijdig en op een verstaanbare manier worden ingelicht over het beleid, de regelgeving, de dienstverlening en de rechten. Alle instellingen die onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest vallen, dus ook de lokale besturen, moeten zich hiervoor aan één en dezelfde regeling houden. Het gemeentebestuur wordt de spil van de publieke dienstverlening in eerste lijn, past in het bredere streven naar administratieve vereenvoudiging. Ook de beroepsprocedure wordt trouwens vereenvoudigd. De ruime openbaarheidsverplichtingen gelden ook voor milieu-instanties.

Vooral het toepassingsgebied van het ontwerp van decreet zorgde voor discussie. De regering had aanvankelijk de privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen (EVA's) van het ontwerp uitgesloten. Na een grondige bespreking in het Vlaams Parlement en na bijkomend advies, stemde minister Van Grembergen evenwel in met een amendement vanuit de commissie om die EVA's ook als een bestuursinstantie te beschouwen. Eveneens door amendering geldt de openbaarheid van bestuur nu ook voor de personeelsleden van de diensten van het Vlaams Parlement. De amendementen werden gezamenlijk door de meerderheidsfracties en door CD&V ingediend. Het Vlaams Blok onthield zich bij de eindstemming.