Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 27 januari 2004

LPF wil duidelijkheid over toestroom Oost-Europeanen

LPF Tweede Kamerlid Joao Varela wil dat de overheid meer aandacht besteedt aan de verwachte toestroom van Oost-Europese werknemers. Hij wil dat per sector wordt gekeken hoeveel buitenlandse werknemers er nodig zijn. Premier Balkenende zei afgelopen vrijdag dat hij het vrij verkeer tussen de lidstaten niet wil belemmeren maar wel rekening wil houden met de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij wil tot 2005 niet meer dan 22.000 Oost-Europese arbeiders toelaten.

Varela vindt dat getal een compromisvoorstel omdat D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken groot voorstander is van de toelating van Oost-Europeanen tot de Nederlandse arbeidsmarkt en Zalm (VVD) van Financiën daarin terughoudender is. Varela wil dat de overheid per sector bekijkt hoeveel Oost-Europeanen er nodig zijn. "En wat gebeurt er met deze mensen wanneer ze geen werk meer hebben? Ik denk niet dat het goed is dat ze dan meteen voor een uitkering in aanmerking komen."

De Tweede Kamer heeft vorig jaar de nieuwe wet Werk en Bijstand aangenomen. Gemeenten hebben sindsdien ruimere mogelijkheden gekregen mensen aan het werk te zetten. Varela is bang dat door de komst van de Oost-Europeanen mensen langer in de bijstand blijven zitten.