Technologie Stichting STW

27 januari 2004

Uitgave brochure Duurzaam Innoveren

STW maakt duurzame innovaties zichtbaar

Zo'n zestig procent van alle huidige technologische innovaties is in principe goed voor het milieu. Dit beweert staatssecretaris van Milieu drs. Pieter van Geel in het voorwoord van de brochure Duurzaam Innoveren. Technologiestichting STW signaleert in deze brochure de ontwikkelingen in de duurzame technologie in Nederland. De brochure belicht veertien zeer uiteenlopende onderzoeksprojecten, met onderwerpen die variëren van schone dieselmotoren via magnetisch koelen tot vegetarische vissen.

Duurzame ontwikkeling staat hoog in het vaandel van de huidige regering. Technologiestichting STW subsidieert en begeleidt al jaren projecten die onder het kopje duurzame innovaties te vangen zijn. In haar nieuwe brochure signaleert STW de innovaties in de duurzame technologie in Nederland. De brochure bevat beschrijvingen van veertien zeer uiteenlopende projecten in verschillende stadia van voortgang.

Staatssecretaris van Milieu, drs. Pieter van Geel, stelt in het inleidende interview dat de weg naar een duurzame samenleving een moeilijke is. "We hebben nog ontzettend veel mogelijkheden tot verbetering. De potentie wordt op dit moment nog zwaar onderschat." Toch is hij optimistisch over de toekomst: "Mijn overtuiging is dat het meeste van alles wat er nu uitgevonden wordt, zo'n 60 procent, goed is voor het milieu. Dingen worden kleiner, slimmer, gebruiken minder energie, of worden gemaakt van herbruikbaar materiaal."

De concrete voorbeelden illustreren in het traject van idee tot resultaat het vruchtbare en intensieve samenspel tussen onderzoekers, STW, bedrijfsleven en de eindgebruiker. Zo verhaalt de brochure over een STW-onderzoek om ammonium uit afvalwater te verwijderen. Met steun van het bedrijfsleven en de EU is inmiddels een reactor gebouwd met een inhoud van 70m3, die 60 procent minder energie vraagt en minder schadelijke grondstoffen gebruikt.

De staatssecretaris ziet zulke succesvolle projecten als noodzakelijke stappen op weg naar het einddoel: "Dit soort projecten, STW-projecten en ook andere, internationale, brengen de duurzame samenleving dichterbij. Geen enkel project kan echter alleen voor de doorbraak zorgen. Ze zijn allemaal onderdeel van een raamwerk."

Meer informatie bij dr. Cor B. de Boer (STW) tel. 030 6001277 e-mail: cor@stw.nl.

De brochure is op te vragen via dezelfde persoon.
---

TOP Laatste wijziging: 27-01-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl