ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Fonds op Naam voor dochter Anna Enquist

Fonds op Naam voor dochter Anna Enquist

Amsterdam, 27 januari 2004. Schrijfster Anna Enquist heeft ter nagedachtenis van haar dochter het Margit Widlund Fonds ingesteld. Jaarlijks zal uit dit fonds het Margit Widlund Stipendium worden toegekend aan een jonge zangeres met een bijzondere podiumpresentatie. Met het Margit Widlund Fonds verwelkomt het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn 150ste Fonds op Naam.

Anna Enquist, pseudoniem voor Christa Widlund, is naast schrijfster en psycho-analytica ook musicus. Haar dochter Margit, neerlandica en zangeres, kwam in 2001 om het leven toen zij op de Dam in Amsterdam werd gegrepen door een vrachtwagen zonder dode-hoekspiegel. Met het Margit Widlund Fonds wil Anna Enquist de naam van haar dochter in herinnering houden door deze naam blijvend te verbinden met de zangkunst waar haar dochter zoveel van hield.

Uit het Margit Widlund Fonds wordt jaarlijks een stipendium van 2.500 euro toegekend aan een talentvolle zangeres die uit een van de andere Fondsen op Naam een muziekbeurs heeft gekregen. De beurzen en het stipendium worden toegekend door een commissie van deskundigen onder voorzitterschap van Cynthia Wilson.

Het Margit Widlund Fonds heeft een vermogen van 50.000 euro. Donaties van derden, rechtstreeks aan dit bijzondere Fonds op Naam, zijn welkom.

Nieuwe Fondsen op Naam in 2003
In 2003 heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds via schenkingen en erfstellingen dertien nieuwe Fondsen op Naam gekregen, waarmee het totaal op 151 is gekomen. Vier reeds bestaande Fondsen op Naam werden met een schenking aangevuld. De opbrengsten worden toegevoegd aan het subsidiebudget.

Totstandgekomen via schenking door particuleren LOTHARIUS FONDS
50.000 euro
Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant.
ENGELBERT VAN BEVERVOORDE-VAN HEYST FONDS
200.000 euro
Het financieel ondersteunen van archiefonderzoek, waarbij voorkeur wordt gegeven aan genealogische projecten, alsmede het openbaarmaken van dergelijk onderzoek en het ondersteunen van projecten die de familie-geschiedenissen van Nederlands-Indië tot onderwerp hebben.

9 NOVEMBER FONDS
100.000 euro
Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van muziek in Nederland en het financieel ondersteunen van individuele musici met een beurs of bij de aankoop van een passend instrument

TIJL FONDS
800.000 euro
Het financieel ondersteunen van vrouwelijke beeldend kunstenaars vanaf 40 jaar.

OSCAR EN ALE FONDS
50.000 euro
Het financieel ondersteunen van jonge musici en jonge beeldend kunstenaars.

BLOCK FONDS
50.000 euro
De aankoop, instandhouding en restauratie van kerkelijke en religieuze roerende goederen van (kunst) historisch belang van voor 1950, geworteld in de christelijke (katholieke en protestantse), joodse of islamitische traditie.

WASSINK-HESP FONDS
50.000 euro
Het financieel ondersteunen van vrouwelijke, bij voorkeur medische bètawetenschappers. Bij onvoldoende aanvragen het financieel ondersteunen van vrouwelijke afgestudeerden op het gehele werkterrein van het Cultuurfonds.

JAN MEESTER FONDS
250.000 euro
Het financieel ondersteunen van de restauratie van mobiel erfgoed met een voorkeur voor rollend materieel, in het bijzonder voor stoomlocomotieven.

Totstandgekomen via schenking door stichtingsbesturen GULBERG FONDS
50.000 euro
Het financieel ondersteunen van jonge musici voor een vervolgopleiding of masterclass op het gebied van de klassieke muziek en het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van de klassieke kamermuziek of kameropera.

HAGANA JUVENTUS MUSICA
n.t.b.
Het financieel ondersteunen van projecten voor jongeren met als doel het bevorderen, stimuleren en ontplooien van muzikale activiteiten in de regio Haaglanden (anno 2004).

Totstandgekomen via erfstelling
ANTHONIA BLOEMBERGEN FONDS
109.000 euro
Het bevorderen van de Franse taal- en letterkunde in Nederland in de ruimste zin van het woord, waaronder tevens wordt begrepen het verlenen van subsidie aan natuurlijke personen'.

HAN EN ROSA DUNK-SAMEHTINI FONDS
30.000 euro
Het verstrekken van beurzen aan jonge getalenteerde musici.

Fondsen op naam via schenking aangevuld
SCATO GOCKINGA FONDS
met 50.000 euro tot 100.000 euro
Het financieel ondersteunen van projecten op het gebied van de podiumkunsten, met een voorkeur voor het terrein van toneel en kostuums.

MIDDELBEEK STORTENBEKER FONDS
MET 75.000 EURO TOT 125.00 EURO
Het financieel ondersteunen van veelbelovende professionele uitvoerende cellisten voor het volgen van een studie of aanvullende studie in Nederland of daarbuiten en/of voor de aanschaf van een beter instrument. Indien in enig jaar onvoldoende aanvragen op dit gebied worden gedaan, kan het fonds worden aangewend voor projecten op het gebied van klassieke muziek.

J.W. STRENGERS FRANKFORT FONDS
MET 50.000 EURO TOT 106.000 EURO
Het financieel ondersteunen van onderzoek naar, publicatie over en restauratie van mechanische muziekinstrumenten.

DRS. HENRI ROOVERS FONDS
met 15.000 euro tot 80.000 euro
Het financieel ondersteunen van (professionele) organisten voor het volgen van een studie of aanvullende studie in brede zin in binnen- of buitenland.