Programmabureau Advies Overheid.nl

Nederland stijgt licht op de Europese eGovernment ranglijst

In een onderzoek naar elektronische publieke dienstverlening, in opdracht van de Europese Commissie, bezet Nederland een negende plaats.
Het onderzoek richt zich op de vorderingen die Europa boekt op het gebied van online diensten aan zowel burgers als bedrijven in de 15 EU-lidstaten, plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Het onderzoek is voor de vierde maal uitgevoerd door Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y). De resultaten ervan zijn op maandag 26 januari bekend gemaakt.

Hoewel er steeds meer initiatieven op het gebied van eGovernment zijn, is in het onderzoek een afname geconstateerd in de snelheid van de groei in 2003 vergeleken met 2002. De diensten zijn geavanceerder geworden: de interactiviteitscore nam toe tot 67%, tegenover 60% in 2002 en 45% in 2001. Nederland is de laatste twee jaar de op drie na grootste stijger op de eGovernment ranglijst en stijgt daarmee plaats van 15 naar plaats 9. Ondanks deze cijfers blijft Nederland met een score van 65% een middenmoter in Europa.

De ontwikkelingen in 2003 zijn zodanig geweest dat het nu mogelijk is specifiek te kijken naar die online publieke diensten die volledig transactioneel zijn. Dan blijkt dat nog slechts 45% van de diensten in Europa volledig online beschikbaar is. Op dit gebied scoren Denemarken, Oostenrijk en Zweden het hoogst en staat Nederland op de voorlaatste plaats. Terwijl in 2002 alleen Denemarken, Zweden, Ierland en Finland een vooruitgang vertoonden tot het niveau van tweerichtingsinteractie, kan nu worden vastgesteld dat vrijwel alle onderzochte landen het gemiddelde niveau van hun online publieke diensten hebben verhoogd tot boven dat van simpel eenrichtingsverkeer van de overheid naar de burger: er kan nu in het algemeen beide kanten op worden gecommuniceerd.

Er zijn twintig typen publieke diensten te onderscheiden, twaalf voor burgers en acht voor bedrijven, en voor elk daarvan is het interactieniveau gemeten op een schaal van het eenvoudig online leveren van informatie tot volledige elektronische afhandeling. De diensten werden hierbij in vier hoofdgroepen verdeeld:
* Inkomstengenererend: diensten waarbij burgers en bedrijven geld betalen aan de overheid (aangifte belastingen, afdracht sociale premies en invoerrechten)

* Registratie: diensten met betrekking tot het vastleggen van gegevens in het bevolkingsregister (geboorte, huwelijk, adreswijziging, voertuigregistratie, statistieken en inschrijving bij de Kamer van Koophandel)

* Publieke diensten en sociale voorzieningen: diensten die de regering aan burgers en bedrijven verleent in ruil voor belastingen, premies e.d. (openbare bibliotheek, sociale zekerheidsuitkeringen, aangifte bij de politie, arbeidsbemiddeling, zorgdiensten en studiefinanciering)
* Vergunningen en licenties: documenten die overheden uitgeven met betrekking tot huizenbouw, ondernemingen e.d. (paspoort, rijbewijs, vergunningen voor milieu, bouw en inschrijving in het hoger onderwijs)

Opnieuw werd in vrijwel alle landen meer vooruitgang geboekt bij de online diensten voor bedrijven dan bij die voor burgers. Nederland houdt als enige land de elektronische dienstverlening aan burgers en bedrijven in evenwicht: beide scoren 65%. Het Europees gemiddelde voor bedrijfsdiensten laat een totaalscore van 79% voor online interactiviteit zien (63% voor volledige online afhandeling) tegen 58 % voor elektronische dienstverlening aan burgers (en slechts 32% voor volledige online afhandeling). Voor zowel burgers als bedrijven geldt dat diensten voor belastingbetaling en premieafdracht verder ontwikkeld zijn dan diensten waarbij de overheid iets voor de ontvanger moet doen (zoals het verlenen van vergunningen, het inschrijven in registers, etc). Landen zouden moeten worden gestimuleerd om ook voor diensten die geen geld opbrengen volledig elektronische afhandeling mogelijk te maken. Als dergelijke diensten online een hoger kwaliteitsniveau hebben, zal dat bijdragen aan een groter gebruik van eGovernment-diensten.

In het onderzoek is alleen gekeken naar de resultaten van eGovernment-initiatieven in termen van de online beschikbaarheid van publieke diensten. In de toekomst zal de EC zich inspannen de resultaten van deze studie te integreren in een breder programma van eGovernment-maatregelen: de aanwezigheid van koppelingen tussen diensten, kanaalkeuze, afhandelingscapaciteiten in back-offices en gebruik en impact van eGovernment.

Zie ook:
The growth Of E Government slows across Europe - eServices available for citizens still below that of business
Het onderzoeksrapport in (nog) niet online beschikbaar.

www.ictu.nl