Gemeente Best

26-01-2004
Nieuw reisdocument tijdig aanvragen

REISDOCUMENT TIJDIG AANVRAGEN
Even wachten ...
Om beveiligingsredenen worden de nieuwe documenten tegenwoordig op één centrale plaats in Nederland van uw persoonlijke gegevens voorzien. U kunt uw nieuwe reisdocument daarom niet meer meteen mee nemen. U kunt het ongeveer één week na de aanvraag ophalen. Houd hiermee rekening als u op vakantie gaat!
In de maanden mei tot en met juli is het vaak extra druk bij de balie van de afdeling Burgerzaken. Als u tijdens de eerste maanden van het jaar komt betekent dit een kortere wachttijd.

Wat moet u meenemen?
Een nieuw(e) paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk aanvragen. U moet hiervoor uw huidige reisdocument meenemen en één recente pasfoto van goede kwaliteit. Deze foto moet recht van voren genomen zijn. Dit is één van de nieuwe regels. Alle fotografen zijn op de hoogte van de nieuwe regels.
Kinderen tot achttien jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of degene die het gezag over het kind heeft). Daarnaast moet een legitimatiebewijs van de ouder(s) worden overgelegd. Hetzelfde geldt voor kinderen tot twaalf jaar die een identiteitskaart willen aanvragen.

Kinderen bijschrijven
Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Tot en met 15 jaar kunt u als ouder ze ook laten bijschrijven in uw eigen paspoort. Om de identiteit van kinderen beter te kunnen controleren, wordt ook van kinderen een pasfoto (recht van voren) opgenomen en moet het kind bij de aanvraag aanwezig zijn. Daarnaast zijn schriftelijke toestemming van de andere ouder en het legitimatiebewijs van deze ouder vereist. Ook als uw kind al in uw huidige paspoort staat!
Ook voor het bijschrijven van kind(eren) geldt een wachttijd van ongeveer een week. Voor sommige landen moeten kinderen al op jongere leeftijd een eigen paspoort hebben. Uw reisbureau kan daar meer over vertellen.

Tarieven 2004
De tarieven voor de verschillende reisdocumenten zijn als volgt: Paspoort: 37,95
Nederlandse Identiteitskaart: 30,55
Gelijktijdige bijschrijving in paspoort per kind: 7,75 Gewone bijschrijving in paspoort per kind: 18,10

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Kijk dan op www.paspoortinformatie.nl , bij het product "Paspoort" op deze website of neem contact op met de afdeling Burgerzaken, telefoon: 360236.