Ingezonden persbericht


Tilburg, 27 januari 2004

Initiatiefvoorstel SP en PvdA aangenomen
Tilburg zoekt ontheffingen tabakswet voor zorginstellingen

Gisteren nam de Tilburgse gemeenteraad met grote meerderheid een initiatiefvoorstel van SP en PvdA aan. Hierin wordt het College opgeroepen om voor Tilburgse zorginstellingen op creatieve wijze een uitzondering op de tabakswet te maken. Desnoods moet Tilburg een beperkte horecavergunning afgeven om het rookbeleid te kunnen normaliseren.

In veel verzorgingstehuizen, verpleeghuizen, bejaardenhuizen, psychiatrische instellingen en gezinsvervangende tehuizen mag sinds 1 januari niet meer gerookt worden. In niet minder dan 50 procent van de instellingen is ook nog geen enkele accommodatie voor rokers ingericht, zodat patiënten vaak naar buiten moeten om een sigaretje op te steken. De Tilburgse gemeenteraad oordeelde gisteren dat het beleid rond de tabakswet te ver was doorgeschoten.

De toezeggingen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om tot het einde van het jaar soepel om te springen met het uitdelen van boetes aan zorginstellingen die zich niet aan de tabakswet houden was voor de gemeenteraad onvoldoende garantie op een goede regeling. In veel gevallen ontbreekt het instellingen fysiek of financieel aan de mogelijkheden een nieuwe rookruimte te bouwen of in te richten. En op plekken waar zo'n ruimte wél bestaat ontbreekt het niet zelden aan tijd en personeel om patiënten of bewoners daar heen te brengen.

Het verstrekken van een horecavergunning met sterke beperkingen wat betreft het schenken van alcohol, kan de instellingen ruimte en tijd bieden om aanpassingen door te voeren die passen binnen de eigen wensen en mogelijkheden. Zo kan een deel van de huiskamers of gezamenlijke verblijven met een eigen luchtafvoer worden bestemd voor rokers, zonder dat mensen in weer en wind naar buiten worden gedirigeerd en zonder torenhoge investeringen.

Na de raadsvergadering staken 'rebellerende' raadsleden demonstratief sigaretten op in de inmiddels ook onder het rookverbod vallende koffiekamer van het stadhuis.


---- --