Gemeente Haarlem


27 januari 2004

23/2004
Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Persbericht


EERSTE STAPPEN NAAR EEN HAARLEMS CENTRUM VOOR CULTUUREDUCATIE

Op initiatief van de wethouders Ruud Grondel (o.m. Cultuur) en Ton de Lange (o.m. Onderwijs) hebben besturen en directies van de drie grote gesubsidieerde instellingen voor (cultuur)educatie in Haarlem, te weten Stichting Kreater, Muziekcentrum Zuid-Kennemerland en Stichting Volksuniversiteit Haarlem op vrijdag 23 januari 2004 gesproken over een mogelijke samenwerking. Directe aanleiding om weer met elkaar om de tafel te gaan, vormt het besluit van de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling in november 2003 om de voorgestelde bezuiniging op het subsidie aan de Volksuniversiteit te koppelen aan een onderzoek naar samenwerking met de andere instellingen. Ook het Muziekcentrum zal het in de toekomst met minder subsidie moeten doen.
Het gemeentebestuur is er echter veel aan gelegen om op termijn te komen tot één centrum voor cultuureducatie in Haarlem. De activiteiten van de drie instellingen liggen grotendeels op hetzelfde terrein: cursussen op het gebied van kunst, cultuur en vrije tijd, projecten voor het onderwijs en ondersteuning en begeleiding van amateurkunstenaars. Muziekcentrum en Volksuniversiteit hebben de wens uitgesproken om tot een verbreding van het aanbod te komen. Zij opteren voor een Centrum voor Cultuur en Vrije tijd. De mogelijkheden hiertoe worden nader onderzocht.

Een verdergaande samenwerking tussen de organisaties bevordert in hoge mate een betere afstemming van het aanbod.. Bovendien kan daardoor de dienstverlening aan inwoners, scholen, (amateur-)organisaties in Haarlem en de regio verbeteren.
Kreater, Muziekcentrum en Volksuniversiteit zijn al vaker met elkaar in gesprek geweest, maar tot concrete samenwerking is het tot nu toe niet gekomen. Afgesproken is dat de drie instellingen begin maart komen met een gezamenlijk voorstel over de manier waarop zij de samenwerking denken vorm te geven.


Rutger van Oppenraaij. communicatie
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl


---- --