PERSBERICHT: ONLIJN.NL IN SLOTEDITIE ZELF ONDERWERP VAN DISCUSSIE

Onlijn.nl omstreden: "Het lelijkste e-zine van de planeet" of "Elegante mix van beeld en tekst?"

NIJMEGEN 27-1-2004: Met het bereiken van de achtste jaargang is er een einde gekomen aan het bekende online opinieblad Onlijn.nl. In de sloteditie wordt het e-zine zelf onderwerp van discussie, geheel in de traditie van de site om de interactie met de lezer op een nieuwe manier aan te gaan. Internetkenners, lezers en makers schrijven uitgebreid over Onlijn.nl, de media en het internet. Is het net eigenlijk geschikt voor gedegen journalistiek? En zo ja, was Onlijn.nl wel de manier? Tevens zijn, als een geste naar de lezers, de beste interviews van Onlijn in boek gebundeld.

Acht jaargangen opinie-e-zine Onlijn.nl

Het blad met 30.000 lezers ontstond in 1997 uit de community Focus-In.nl en is daarna een eigen koers gaan varen. Kenmerkend voor Onlijn.nl waren onder meer het maandelijks diepte-interview met prominente Nederlanders als Jan Peter Balkenende, Tim Krabbé en Wouter Bos, de opinie-artikelen en uitgebreide recensies. Ook de vorm waarin het blad verscheen, alles op één pagina in een kleurige layout, was geliefd en omstreden. Hoofdredacteur Erik van Heeswijk geeft aan dat die excentriciteit een weloverwogen keuze was: "Onlijn was vet ingezet, de redactionele oplossingen waren bewust radicaal om een punt te maken, om de discussie over het publiceren op internet los te wrikken." En onder meer over het stoppen van Onlijn.nl: "Je moet stoppen als je denkt het nog te hebben." Op Onlijn.nl gaat hij ook uitgebreid in op de journalistieke achtergronden van het online tijdschrift en de internetjournalistiek.

'Demonen en drijfveren', van internetjournalistiek naar boek

Elke maand werd een prominente Nederlander stevig aan de tand gevoeld in Onlijn.nl. Een divers gezelschap sierde de cover van Onlijn en trok aan de Onlijnlezers voorbij: politici als Bos, Herben, van Boxtel, Balkenende en zelfs Janmaat, schrijvers als Krabbé, Deelder en Kopland en de diversen als Johan Neeskens, Jomanda en Bisschop Muskens. De 26 beste interviews zijn als een laatste cadeau aan lezers en sympathisanten gebundeld in een boek, 'Demonen en drijfveren". Het 203 pagina's tellende werk is online op de site te koop, en verkrijgbaar in de betere boekhandels.

Tijdschriftenuitgevers laten het afweten

Bij uitgever Focus Internet is sterk overwogen Onlijn.nl ook als professioneel online opinieblad uit te geven, met een uitgebreide redactie en in samenwerking met een grote uitgever. In maart 2002 was het Bedrijfsfonds voor de Pers bereid daarin meer dan 200.000 euro subsidie te steken, maar het gehele plan stuitte op onbegrip bij de traditionele media. Jasper Jan de Konink uitgever van Onlijn vindt de inertie bij tijdschriftenuitgevers onbegrijpelijk: "Je kunt met een e-zine voor weinig geld grote lezersgroepen aan je binden, zoals we elke dag laten zien. En hoe kun je anders de internetgeneratie straks nog bereiken? Waarom zijn er geen echte tijdschriften op het net? Zelf gaan we wel door met onze inmiddels rendabele magazines voor Singles (http://www.singlesmagazine.nl - 65.000 abonnees) en ons Focus-In magazine (http://www.focus-in.nl/magazine van de oudste onlinecommunity Focus-In - 110.000 abonnees)."

Quotes van lezers en kenners


+ "Wat een kracht heeft Onlijn.nl mij gegeven de afgelopen jaren, vaak 's nachts zat ik al het nieuws te lezen. Het venster bleef scherp, gezien de kwaliteit is het uniek, complimenten voor een ieder die dit hebben gemanifesteerd voor de ander. Wat een gemis zal het worden in het nieuwe jaar, maar ik heb alles bewaard. Dan kan ik af en toe toch nog een beroep doen op een fenomeen."


+ "Vooral de enorme variatie, de tamelijk pretentieuze opzet en de vaak wat pedante toon van de redactie konden wel op mijn sympathie rekenen. En de prachtige kleuren natuurlijk.


+ "Het kleurgebruik shockeert zonder de aandacht van de lezer te verliezen en de mix van tekst en beeld is verrassend en vaak elegant opgelost. Kortom een unieke site, zonder concessies en compromis. En juist daardoor een heldere en eigen plek op het web."
- Webdesigngoeroe Peter Kentie


+ Het door een kennelijk kleurenblinde ontwerper vormgegeven e-zine Onlijn, dat overigens veel beter is dan het uiterlijk doet vermoeden.
- Internetjournalist Francisco van Jole

- - - - - - -