Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport , no. 1 februari, is uit

27/01/2004

Lochem, 27 januari 2004
De lol van authentiek rijden
Anneke en Ron Woering hebben hun hart verpand aan het authentiek gerij. Het Baarnse paar geniet intens van de prikkelende combinatie van grandeur en gezelligheid die het rijden van klassementsritten met zich meebrengt. Nu de oprichting van een nieuwe vereniging voor traditioneel gerij, los van de KNHS, bijna een feit is, zien zij voor de liefhebbers van deze tak van de mensport een gouden toekomst. Het artikel werd gemaakt door Meike Merks en Pietje Witlox. Foto's van Meike Merks en Marion Keijzer.

De leidsels uit handen
Ouders die verslingerd zijn aan de mensport zullen het verschijnsel ongetwijfeld kennen. Je gaat gezellig een stukje rijden met je spruit naast je op de bok en na verloop van tijd volgt de onvermijdelijke vraag: 'Mag ik ook eens?' De meeste ouders zullen hun kind de leidsels even vast laten houden, om ze dan snel weer over te nemen. Maar wat te doen als je kinderen het mennen zó leuk vinden dat ze de mensport zelf willen beoefenen? Wanneer en hoe geef je als ouder letterlijk de leidsels uit handen? Janine Verhoef ging op onderzoek uit en maakte de tekst en foto's.

Passie voor jonge Friese hengsten
Het enige dat nog rest van zijn jongensdroom is een zak potgrond en een gieter. ,,En die zijn ook nog van mijn moeder'', zegt Udo de Haan (27) uit het Friese Tijnje met een brede grijns. Hovenier wilde hij worden, toen hij een jaar of elf, twaalf was. Zestien jaar later heeft Udo zich gespecialiseerd in het africhten van vooral Friese paarden en runt hij samen met vriendin Daniella Smit (19) in het piepkleine Gersloot (een vlekje tussen Heerenveen en Gorredijk) een bloeiend mencentrum.
Een reportage van Petra van de Heuvel met fotografie van Meike Merks.

'Tuigen zijn mijn leven'
Tuigenmakers zijn veelal afkomstig uit een tuigenmakersfamilie en hebben het stikken en bomberen met de paplepel ingekregen. Tom van den Brink (29) van de Nijeveense Bovenboer is de uitzondering die de regel bevestigt. Voor deze goedlachse boerenzoon was het tuigenmakersvak een onbekend, maar ook onweerstaanbaar en fascinerend fenomeen, waar hij zich met hart en ziel op stortte. Meike Merks zag hem aan het werk en maakte een interview. Wie Tom ook aan het werk wil zien moet naar de grote rijtuigenexpositie in de Groendoordhallen van Leiden op 13 t/m 15 februari

Alle wielen wenden
Meedraaiende achterassen het ei van Columbus noemen is misschien wel erg kort door de bocht. Toch mag deze innovatie op z'n minst de gradatie van interessant of beloftevol krijgen. Wie dacht ook weer dat de rijkwaliteiten van menwagens wel zo'n beetje uit ontwikkeld waren? Mis dus. Een fotoreportage van Marion Keijzer.
De menhindernis van de toekomst
Nu het welzijn van paarden en pony's volop in de belangstelling staat en rijders, parcoursbouwers, publiek en dierenbescherming discussiëren over de toekomst van de samengestelde mensport, komt Johan Jacobs met een opzienbarende, kunststof menhindernis op de proppen. Een revolutionaire vinding, die allerlei nieuwe perspectieven op het gebied van het parcoursbouwen opent.

Krom maar lang niet stom
Het rijden met een boerenwagen voorzien van een kromme dissel is een kunst die door nog maar een handjevol menners wordt beheerst. Een van die 'kunstenaars' is Cor Vreugdenhil (62), de mennende tuinder uit 's Gravenzande. Deze 'krommedisselvirtuoos' draait zijn klomp er niet voor om met twee Belzen voor zijn boerenwagen een zwaar hindernissentraject in te duiken! Met de fotoreportage van Meike Merks bewijst hij dat hij net zulke scherpe bochten kan maken als de wedstrijdwagen met meedraaiende achterwielen.