Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen geld voor socialistische en liberale verkiezingsbeloftes (27/01/04)

Door de Lambermontakkoorden krijgt Vlaanderen vanaf de volgende jaren vele miljoenen euro bijkomende ontvangsten. Let wel: daar staan geen wezenlijke nieuwe bevoegdheden tegenover. De liberalen kondigen nu al aan dat zij dit geld integraal voor belastingvermindering willen aanwenden. De socialisten zeggen dan weer dat het Lambermont-geld naar het Gemeentefonds zal gaan. Ook nu weer draaien VLD en SP.A de Vlamingen een rad voor ogen. Door hun eigen budgettair beleid is er immers helemaal geen geld voor al die beloftes. In 2005 is er slechts 163 miljoen euro beleidsruimte. Bovendien heeft de Vlaamse economie dringend nood aan meer overheidsinvesteringen en ondersteuning.

Een en ander blijkt uit de SERV-evaluatie van de Vlaamse begroting. De regering haalt wellicht haar schulddoelstelling (halvering van de schuld in deze regeerperiode), MAAR:


- Bij de opmaak van de begroting 2004 heeft de Vlaamse regering wel degelijk gespaard, maar niet structureel. De eenmalige besparingen gebeurden vooral door de kredieten voor investeringen terug te dringen en dus ten nadele van het economische draagvlak voor Vlaanderen.


- De Vlaamse regering mikt op een sterke onderbenutting van de uitgaven. Om de begrotingsdoelstellingen te halen zou 1 miljard euro niet mogen uitgegeven worden. En dit op een begroting van 18 miljard euro! Als we aannemen dat de lonen verder betaald worden, zal opnieuw de factuur van investeringskredieten vooruit geschoven worden. Anders halen liberalen, socialisten en spiritisten de norm niet. De SERV vindt een dergelijke grote onderbenutting (5,4% van de beleidskredieten) onrealistisch maar ook helemaal niet wenselijk. Temeer omdat ons economisch draagvlak zo opnieuw wordt aangetast. De SERV merkt fijntjes op dat de regering in de synthesetekst van de ondernemingsconferentie expliciet stelde er over te waken dat het niveau van de investeringen op peil blijft en daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Volgens de SERV zijn expliciete structurele bijsturingen van 370 miljoen euro vereist in 2004.

Dit kan tellen als weerlegging van de gratis-politiek van de socialisten en de goed nieuwsshow van de liberalen.

Er is inderdaad enige beleidsruimte in de volgende regeerperiode, zeker indien in 2004 een bijsturing gebeurt: van 2004 tot 2009 in totaal 4,16 miljard euro. Dit bedrag is echter sneller op dan gedacht en in 2005 is er bovendien bijna geen ruimte, slechts 163 miljoen euro.

Het zal zaak zijn een verstandige regering te hebben, die de juiste klemtonen legt.

De N-VA wil dat deze regering eerst en vooral de economie aanzwengelt en dus investeert en ondersteunt. Het Vlaamse economische draagvlak moet dringend versterkt worden.

Vlaanderen moet een kennisland worden. Gekke ideeën mogen alleen in nieuwjaarstoespraken, niet in begrotingsdocumenten.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be