Gemeente Stein


Mogelijke dijkdoorbraak Julianakanaal bij Stein 27-01-2004

Stein/Maastricht, 27 januari 2004, 18.30 uur Vanmiddag is in de oostoever van het Julianakanaal ter hoogte van gemeente Stein (km 11.8 11.9) een stuk kanaaldijk weggezakt. Over een afstand van 20 meter lekt water door de dijk. Een deel van de kanaaldijk is inmiddels weggeklapt. Op basis van de eerste berekeningen zijn 216 woningen in de gemeente Stein uit voorzorg geëvacueerd omdat het risico op dijkdoorbraak aanwezig is.

Na registratie is een groot aantal mensen naar familie/kennissen gegaan voor verdere opvang. Grootschalige opvang voor de nacht is dan ook niet nodig, maar is uiteraard wel mogelijk. Mocht u hieraan behoefte hebben, meldt u zich dan bij de opvang.

De burgemeester, hulpdiensten gemeente Stein en Rijkswaterstaat waren vanmiddag snel ter plekke. Locale wegen zijn vanmiddag afgesloten. Het scheepvaartverkeer is gestremd van sluis Limmel tot sluis Born. Rijkswaterstaat heeft havens in dit sluispand geïnspecteerd en de aanwezige schepen opgedragen een veilige ligplaats te kiezen.

Rijkswaterstaat verlaagt momenteel het waterpeil, om hiermee de druk te verminderen op de dijk. De sluis in Limmel is gesloten, de sluis in Born open om zodoende het waterpeil te verlagen met in totaal 1 meter. Dit gaat echter zeer langzaam, met 10 centimeter per uur. Een noodreparatie wordt verricht door middel van bigbags. Rijkswaterstaat doet verder onderzoek naar de oorzaak en mogelijke oplossingen.

Een aantal bedrijven onttrekt water aan het kanaal. Zij zijn geïnformeerd over de stand van zaken.

Bewoners kunnen vannacht en morgenochtend nog NIET terug naar hun huizen. Op dit moment is nog geen duidelijkheid over wanneer ze wel terug kunnen. Informatie hierover wordt via de media (112 teletekst van L1) verstrekt.

Of de dijk daadwerkelijk door zal breken is op dit moment nog niet te zeggen. Alle maatregelen uit voorzorg.

Op dit moment is het gebied volledig afgesloten door de politie. De politie patrouilleert permanent in het gebied. Media kunnen NIET in het rampgebied in.

Morgenochtend om 10.00 uur vindt een vervolgpersconferentie plaats, of zoveel eerder wanneer nieuwe feiten te melden zijn.