COLO

Nominaties prijs 'Beste Leerbedrijf 2003' bekend

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks de prijs voor het 'Beste Leerbedrijf' ter beschikking. Uit de door de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven voorgedragen bedrijven zijn drie leerbedrijven genomineerd die een grote bijdrage leveren aan het beroepsonderwijs en daarmee aan de (kennis)economie in Nederland. Op 28 januari 2004 wordt de winnaar bekend gemaakt door Staatssecretaris van Onderwijs, mevrouw A.D.S.M Nijs. Voormalig Minister van Landbouw en oud voorzitter Eerste Kamer, de heer ir. G.J.M. Braks, treedt op als ere-voorzitter van de jury.

Genomineerden
Voor de prijs zijn genomineerd: Supermarkt Plus Benders uit Venlo, Van der Plas Schilderwerken BV uit Rosmalen en ECT Delta Terminal BV uit Rotterdam. De leerbedrijven zijn voorgedragen door achtereenvolgens kenniscentrum Handel (sector Handel), kenniscentrum Savantis (sector Afbouw&Onderhoud, Presentatie&Communicatie) en kenniscentrum VTL (sector Transport en Logistiek). De bedrijven dingen mee naar de titel 'Beste Leerbedrijf 2003' vanwege hun hoge mate van innovativiteit, doelgroepenbeleid, en grote aandacht voor opleidingsplannen voor het personeel.

Uitreiking
Op 28 januari 2004 vindt de prijsuitreiking plaats in Het Planetarium van Artis Amsterdam. Colo organiseert een spetterende en interactieve uitreiking van 13.30 uur tot 17.30 uur. Bijdragen van politieke woordvoerders en de daadwerkelijke uitreiking door Staatssecretaris Nijs behoren tot het programma.
De jury bestaat uit werkgevers, werknemers, onderwijs, bedrijfsleven en leerlingen. Ere-juryvoorzitter is de heer Braks die een warme belangstelling heeft voor het (beroeps)onderwijs vanuit zijn verleden als waarnemend Minister van Onderwijs en zijn waarnemend voorzitterschap van de Bve Raad.

Leren in de praktijk
Het beroepsonderwijs is de motor van de Nederlandse economie. Een belangrijk aspect van de opleidingen in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming, het leren op de werkplek. De kwaliteit van de beroepspraktijkvorming is de dagelijks zorg van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en de meer dan 170.000 leerbedrijven. Binnen leerbedrijven vindt het praktijkgedeelte van de opleiding van leerlingen (vmbo en mbo) plaats.
De prijs voor het 'Beste Leerbedrijf' is vijf jaar geleden ingesteld door minister Ritzen van Onderwijs Cultuur en Wetenschap om het leren in de praktijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven In totaal bestaan er 19 kenniscentra die per branche de belangen van het bedrijfsleven in het beroepsonderwijs behartigen. Zij hebben een aantal wettelijke taken op het terrein van de kwalificatiestructuur, de beroepspraktijkvorming en de examinering. Leerbedrijven worden geselecteerd en gecertificeerd door de kenniscentra, die hiermee zorgdragen voor voldoende aanbod en kwaliteit van de beroepspraktijkvorming.
Colo is de vereniging van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven.


---

Noot voor de redactie,