Gemeente Enschede

Help onze vogels de winter door


Enschede, 19-01-2004

Vogels in de Wesselerbrink krijgen een extraatje

Kinderen die meedoen aan de activiteit 'Vogels in de winter' op kinderboerderij

De Wesseler gaan op woensdag 28 januari van 13.30 tot 15.00 uur voor de vogels in hun wijk een gedekte tafel verzorgen. Omdat het tenslotte toch winter is, kunnen de vogels in de stad wat extra bijvoedering van de kinderen wel gebruiken. De lekkere 'voederklok' en pindasnoeren die zij gaan maken, geven vogels de nodige ondersteuning om een koude periode goed te doorstaan. Mocht het toch nog gaan vriezen, dan is de winterse maaltijd in ieder geval gereed!

Op water en brood

Elke vogel heeft zijn tafeltje graag op zijn eigen manier gedekt. Om hier rekening mee te houden, gaan de kinderen op een aantal verschillende manieren het vogelvoer aanbieden: bijvoorbeeld voor roodborstjes en koolmeesjes zijn 'voeder-egeltjes' met zonnebloempitten heel geschikt. Deze egeltjes maken de kinderen van klei, waarna er zonnebloempitten bij wijze van 'stekels' in de rug van de egel worden geprikt. Als deze egeltjes worden opgehangen of op een hoge plek neergezet, kunnen de vogels er veilig iets uit pikken zonder dat ze op de grond hoeven te komen. Uit een zelfgemaakte 'voederklok' (een aardewerk-potje met zoutloze pindakaas) pikken de vogels pikken graag hun maaltje. Ook gaan de kinderen pindasnoeren rijgen en een voederfles met diverse granen maken. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met de plaats waar dit alles komt te hangen of te liggen: niet bereikbaar voor katten en niet teveel in de wind. Kies een rustige omgeving in de buurt van bomen en struiken en zorg dat er geen resten blijven liggen die ratten kunnen aantrekken.

Wie lust wat?

Als mensen de vogels een extraatje willen geven is het natuurlijk goed om te weten wat de verschillende vogelsoorten wel en niet lusten. Ook is het belangrijk dat ze geen hapjes krijgen die slecht zijn voor hun gezondheid. Bovendien moeten de lekkernijen bij iedere vogelsoort weer op een andere manier worden aangeboden: merels eten graag stukjes appel vanaf de grond en roodborstjes zijn gek op havermoutvlokken die op een voedertafeltje liggen. Dit soort wetenswaardigheden leren de kinderen allemaal op deze wintervoedermiddag in kinderboerderij De Wesseler. Na afloop van deze leerzame en gezellige activiteit weten de kinderen precies op welke manier zij de vogels kunnen helpen om de winter goed door te komen. Bovendien krijgen ze een handig boekje mee naar huis met tips hoe ze van hun eigen tuin een vogelvriendelijk toevluchtsoord kunnen maken.

Tips voor een gezonde maaltijd

Het is interessant om te weten waarom een vogel in de winter een beetje ondersteuning van de mens kan gebruiken: zij moeten veel eten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden; zeker als het vriest. Bijvoedering kan het beste plaatsvinden in de periode vanaf half december tot ongeveer half maart. In de herfst en in het begin van de winter, als het weer nog zacht is, kunnen de vogels zelf nog genoeg voedsel in de vrije natuur vinden. De maagwand van vogels verdraagt in de lente geen granen meer, maar is dan ingesteld op zachter voedsel, zoals insecten. Jonge vogeltjes krijgen van hun ouders door deze maagwandaanpassing het juiste voedsel voor hun ontwikkeling.

Het is handig om vogels regelmatig en op vaste tijden te voeren, bijvoorbeeld 's morgens vroeg en tegen het einde van de middag. Geef altijd kleine porties die ze binnen een paar uur kunnen opeten. Ook moet de voederaar er aan denken om geen zoute etenswaren neer te leggen. En zet als het vriest vooral geen grote waterbak neer, omdat vogels zich er in gaan baden en daardoor kunnen bevriezen; een bakje geschaafd of versplinterd ijs mag ook.

Wie doen er mee?

De activiteit ' Vogels in de winter' is op woensdag 28 januari van 13.30 - 15.00 uur op kinderboerderij De Wesseler, aan de Wesselerweg 15a te Enschede. Alle kinderen van 4 tot 12 jaar zijn welkom; kinderen van 4 - 6 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. Deelname is geheel gratis en voor iets te drinken wordt gezorgd.
---

Gepubliceerd op 19-01-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar