Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 5

woensdag 28 januari debat

Een vitaal Kanaleneiland

Bewoners aan zet

Al vanaf 1998 wordt er in Kanaleneiland over stadsvernieuwing gepraat, maar de schop is nog niet in de grond gezet. De bewoners willen niet langer wachten: de vereniging van huiseigenaren in Kanaleneiland (VHK) heeft het stadsbestuur een eigen 'radicale visie' op de stadsvernieuwing gepresenteerd. Herman Meijer, voorheen wethouder Rotterdam en nu partijvoorzitter GroenLinks, juicht deze actie toe. Bewoners moeten volgens hem meer bij de stadsvernieuwing betrokken worden. TUMULT organiseert op woensdag 28 januari een debat in Restaurant Van Dijk, Marco Pololaan 2, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree vrij.

Debat o.l.v. Michael Magielse, journalist en presentator RTV Utrecht met Marie Louise van Kleef, wethouder ruimtelijke ordening, Herman Meijer, voorzitter GroenLinks en oud-wethouder Rotterdam, Jaap van Kampen, voorzitter Vereniging van Huiseigenaren Kanaleneiland (VHK), en Wim Duijster, directeur MITROS. Ook aanwezig zijn Ger Hoogenberg, voorzitter van de Huurdersvereniging Kanaleneiland (HVK) en L. Zaanani, directeur Stichting Ondersteuning Marokkaanse Gezinnen.

Eind november legde de VHK (150 eigenaren) haar plannen voor aan het stadsbestuur. De wijk moet groener, witter en beter bereikbaar worden. Van Kampen, voorzitter van de vereniging, vindt het belangrijk dat bewoners een eigen visie ontwikkelen en het voortouw in de planvorming nemen. Wethouder Van Kleef kan zich in veel initiatieven van de buurtbewoners vinden, maar het ontbreekt haar aan middelen om de plannen te verwezenlijken. Volgens Hoogenberg, voorzitter van de huurdersvereniging, kan de Gemeente ook zonder budget bewoners meer betrekken bij de plannen. Moet de Gemeente dat doen en hoe dan? Zijn de bewonersorganisaties representatief voor de wijkbevolking? Wordt de stem van de allochtone wijkbewoners gehoord? En hoe kunnen zij bij de plannen van de stadsvernieuwing betrokken worden?

Dit is het eerste van vier debatten in een nieuwe serie TUMULT naar de wijk. TUMULT & De Utrechtse Mix, Project Interculturalisatie Gemeente Utrecht en K.F. Hein Fonds.

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430/ www.TUMULTdebat.nl/info@tumultdebat.nl