Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl


22 januari 2004
Uitnodiging voor de media:

Minister veerman installeert innovatieplatform aquacultuur

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) installeert op woensdag 28 januari het Innovatieplatform Aquacultuur. Het platform zal helpen een klimaat te scheppen waarbinnen de Nederlandse aquacultuur zich duurzaam kan ontwikkelen. De installatie vindt plaats in dorpshuis .De Zaete. in Yerseke om 09.20 uur. Het Centrum voor Schelpdieronderzoek (CSO), onderdeel van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, viert daar het 25-jarig bestaan met een bijeenkomst over .Innovaties in aquacultuur..

De leden van het Innovatieplatform Aquacultuur komen uit overheid, onderzoek en de sector. Het secretariaat wordt gevoerd door het ministerie van LNV. Het platform krijgt de volgende taken: . Identificeren van kansrijke thema.s, speerpunten en projecten
. Formuleren van een nationale kennis-/onderzoeksagenda . Faciliteren van de totstandkoming van voorbeeldprojecten . Signaleren van (beleids)belemmeringen voor innovaties en agenderen daarvan bij betrokken instanties

Onder aquacultuur wordt de kweek van schelpdieren, vis, algen e.d. verstaan. Deze sector heeft kansen op een verdere groei. De vraag naar vis, schaal- en schelpdieren neemt toe, maar de opbrengsten uit de visserij hebben een plafond bereikt of lopen terug. Dit geldt niet alleen voor de zee- en de binnenvisserij; ook de vangst van schelpdieren in de Waddenzee en de Oosterschelde is slechts beperkt mogelijk. Aquacultuur kan helpen tegemoet te komen aan de stijgende vraag van consumenten. Bij het benutten van de kansen heeft de sector een steuntje in de rug nodig. Het innovatieplatform zal dat bieden.

25 jaar Centrum voor Schelpdieronderzoek
De installatie van het Innovatieplatform Aquacultuur is onderdeel van een uitgebreid programma naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van het Centrum voor Schelpdieronderzoek, ook wel bekend als .RIVO Yerseke.. Deze onderzoekinstelling maakt deel uit van het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek van Wageningen UR.

Om de benodigde kennis over aquacultuur te mobiliseren en verder te ontwikkelen bereidt Wageningen UR de oprichting van een Innovatiecentrum Zeecultuur voor. Dit centrum zal samen met het innovatieplatform, andere kennisinstellingen en bedrijven nagaan welke kennisbehoeften er zijn en welke innovatieve projecten ontwikkeld kunnen worden. Het innovatiecentrum wordt in Zeeland gevestigd om de mogelijkheden die deze regio biedt als proeftuin voor zeecultuur ten volle te benutten. Het Centrum voor Schelpdieronderzoek is trekker van dit innovatiecentrum.

Programma
09.00 uur Ontvangst

9.15 uur Welkom door dagvoorzitter, M.C.Th. Scholten, directeur Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek

09.20 uur Installatie Innovatieplatform Aquacultuur door minister LNV, C.P. Veerman

09.35 uur Missie Innovatieplatform door voorzitter Innovatieplatform

10.00 uur Zee-cultuur-land door de CdK Zeeland, W.T. van Gelder

10.15 uur Innovatie ambities schelpdiersector door bestuurslid ODUS, G.J.M. Braks

10.30 uur Innovatie ambities visteeltsector door voorzitter NEVEVI, J. van Rijsingen

10.45 uur Pauze

11.15 uur Wageningen aan Zee door voorzitter RvB Wageningen UR,
A.A. Dijkhuizen

11.30 uur Toekomstbeeld aquacultuur door hoogleraar Visteelt en Visserij, Wageningen UR, J. Verreth

11.45 uur Innovaties in zeecultuur door hoofd Centrum voor Schelpdieronderzoek (CSO), A.C. Smaal

12.00 uur Aperitief en (zeecultuur)hapjes

12.40 uur Opening hatchery, de kiem van het Innovatiecentrum Zeecultuur, door A. Verbree, burgemeester Gemeente Reimerswaal

13.00 uur Buffet: culinaire rijkdom van de zee

14.00 uur Open Huis Centrum voor Schelpdieronderzoek (CSO) Informatie/aanmelden
Voor nadere informatie kunt u terecht bij Ton van der Molen, persvoorlichter van het ministerie van LNV, tel. 070-3784791. U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst bij Jeanet Allewijn van het CSO, tel.0113-672300, e-mail: jeanet.allewijn@wur.nl.

22 jan 04 14:06